Μαζί με την ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, ο οποίος πρέπει να «κολλήσει» στην Εγνατία, η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά αποτελεί για τα Γιάννενα και ολόκληρο το Νομό το σημαντικότερο έργο υποδομής, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί αίτημα τόσο των τοπικών φορέων όσο και της κοινωνίας.
Τα οφέλη από την ολοκλήρωση του άξονα είναι αυτονόητα, με κυριότερο το γεγονός ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος των Ιωαννίνων ως συγκοινωνιακού κόμβου προς γειτονικές χώρες. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου.
Oι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ότι το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας περιλαμβάνεται στη νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων που θα έρθουν μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων δημιουργούν αισιοδοξία. Ωστόσο, η καλή… πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί για να γίνει ένα τέτοιο έργο, όπως επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης!
Στη νέα γενιά έργων
Η παραχώρηση των οδικών αξόνων της χώρας θα φέρει μία νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων, στα οποία πρόθεση του υπουργείου Υποδομών είναι να συμπεριλάβει και το τμήμα Γιάννενα – Κακαβιά. Αυτό είναι και το σημαντικότερο έργο (ενδεικτικά, στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνονται τμήματα όπως το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, η σύνδεση της Ιόνιας με Αγρίνιο και Πρέβεζα κ.α.), καθώς όχι μόνο θα ολοκληρώσει τον άξονα της Ιόνιας Οδού, αλλά θα συνδέσει την Ελλάδα με διάφορες κοντινές χώρες. Φτάνοντας ως το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς προς Αλβανία, η Ιόνια θα ενωθεί με το δίκτυο της γειτονικής χώρας και θα γίνει η νότια απόληξη της Αδριατικής Οδού που ξεκινά από τα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου και Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα.
Φυσικά, το συγκεκριμένο τμήμα έχει περάσει μέχρι στιγμής από πολλά …κύματα και ακόμα να βρει το δρόμο της υλοποίησης. Όπως αναφέρει το «ypodomes.com», αρχικά είχε επιλεγεί ως ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής του ΕΣΠΑ 2014 – 20 αλλά τελικά αποσύρθηκε, ενώ στη συνέχεια είχαν γίνει συζητήσεις για την υλοποίησή του μέσω χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, κάτι που επίσης δεν ευδοκίμησε.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Με θετικό μάτι βλέπει την πρόσφατη διαβεβαίωση του Υπουργού για επέκταση της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, για την ακριτική περιοχή του οποίου η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά στο ότι πρόκειται, προς το παρόν, για μία απλή έκφραση πρόθεσης.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Καψάλης επισημαίνει καταρχήν ότι «το οδικό τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά έχει περάσει από «σαράντα κύματα» χωρίς να πάρει μέχρι σήμερα το δρόμο της υλοποίησης. Στο παρελθόν είχαμε γίνει αποδέκτες διαβεβαιώσεων ότι η επέκταση της Ιόνιας Οδού θα φτάσει έως την Κακαβιά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη. Θυμίζουμε ότι θα αποτελούσε ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής του ΕΣΠΑ 2014-2020 για να αποσυρθεί στη συνέχεια ενώ έγιναν συζητήσεις για την υλοποίησή του μέσω χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ».
«Επιτέλους, να ξεκινήσει»!
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Υπουργός, τοποθέτησε την ολοκλήρωση της Ιόνιας στη νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων που θα έρθουν μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων της χώρας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου τονίζει με έμφαση: «Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που θα προσφέρει ποικιλοτρόπως τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ενώ είναι μεγίστης σημασίας η διακρατική του υπόσταση. Αξίζει δε να σημειωθεί, για μία ακόμη φορά, ότι είναι μελετητικά ώριμο. Ελπίζουμε να μην πρόκειται για μία ακόμη διαβεβαίωση χωρίς υπόσταση και να δούμε επιτέλους να ξεκινάει ένα μεγάλο έργο που θα ολοκληρώσει την Ιόνια Οδό, συνδέοντάς τη με τη γείτονα Αλβανία, βγάζοντας συγχρόνως από την απομόνωση τον παραμεθόριο Δήμο Πωγωνίου».
Μεγάλο πλεονέκτημα…
Όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», μεγάλος κερδισμένος από την προώθηση του έργου ολοκλήρωσης της Ιόνιας, με την κατασκευή του τμήματος ως την Κακαβιά θα είναι τα Γιάννενα, τα οποία θα μετατραπούν σε μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο προς Αλβανία και Ιταλία, ενώ θα μπορούσαν να παίξουν και το ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου εκμεταλλευόμενα το συνεχώς αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Γι’ αυτό και για την Περιφέρεια Ηπείρου το έργο αποτελεί προτεραιότητα. Μάλιστα, έχει δεσμεύσει κονδύλι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για το ξεκίνημά του, ποσό όμως που καλύπτει κάτι λιγότερο από το 10% του συνολικού κόστους του, το οποίο, εκτιμάται σε περίπου 340 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι…