Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, για τα τρέχοντα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής
(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)
Το πλήρες κείμενο (ΕΔΩ)
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Το δεύτερο είναι ότι συναντήθηκα την Δευτέρα με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τον κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε διατυπώσει μια τελευταία εκδοχή των προτάσεών του, γιατί επί χρόνια συντονίζει αυτή την διαδικασία, η οποία διαρκεί 18 χρόνια, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Ενδιάμεση Συμφωνία. Επειδή είχα πολύ έντονη προσωπική συμμετοχή στις συνθήκες που οδήγησαν στην Ενδιάμεση Συμφωνία και στην κατάρτιση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ξέρω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς και εκδήλωσα τον σεβασμό της Ελλάδος προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και του ίδιου του κ. Νίμιτς. Είναι σημαντικό να τηρείται ανοικτή και να είναι ουσιαστική αυτή η διαδικασία.
Η θέση μας, όπως έχει διαμορφωθεί και έχει, πιστεύω, ευρύτατη εθνική συναίνεση είναι πως αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που αφορά τον γεωγραφικό όρο του ονόματος και όχι τον πολιτειακό όρο του ονόματος. Θέλουμε μια λύση, η οποία να ισχύει όπως λέμε στην ιδιόλεκτο που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα erga omnes. Δηλαδή, ένα όνομα για κάθε χρήση, ώστε να υπάρξει μια οριστική λύση και να μην υπάρξει μια αναπαραγωγή σε διεθνείς οργανισμούς, σε συσκέψεις, σε συναντήσεις. Δηλαδή, να μην υπάρξει ουσιαστικά μια λύση a la carte που είναι άλλη για μια χρήση, άλλη για άλλη χρήση, άλλη για άλλους χρήστες κ.ο.κ..
Πιστεύω ότι η σαφήνεια, με την οποία απαντήσαμε και τοποθετηθήκαμε και η ανάλυση που κάναμε με τον κ. Νίμιτς θα τον βοηθήσει πολύ και στις συζητήσεις του στα Σκόπια και στη συνέχεια των δικών μας συναντήσεων γύρω από το θέμα αυτό. Η συνέχεια θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στην Νέα Υόρκη, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Αυτά ήθελα να σας πω και είμαι στην διάθεσή σας.
======================================================
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΓΔΜ
Σε αυτά θα ενέτασσα, από ό,τι κατάλαβα από τη συζήτηση, και τη θέση που διετύπωσα στον κ. Νίμιτς, προχθές, πως η Ελλάδα βεβαίως και στηρίζει με πολύ καλή διάθεση την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής μας χώρας, εφόσον γίνονται σεβαστοί οι κανόνες καλής γειτονίας, οι κανόνες που διέπουν κάθε υποψήφιο κράτος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εφόσον τηρούνται οι όροι της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Η ελληνική θέση, είναι πάρα πολύ καθαρή με ευρύτατη στήριξη στην Βουλή: Ναι, σε ένα σύνθετο όνομα, που αφορά όμως το γεωγραφικό προσδιορισμό, τη λέξη Μακεδονία και όχι τη λέξη Δημοκρατία, υπό τη ρητή και αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτό συνιστά οριστική και πλήρη λύση, δηλαδή ένα όνομα συμφωνημένο για κάθε χρήση. Αυτό το νόημα έχει το erga omnes. Είναι προφανές ότι κάθε ενέργεια, η οποία είναι ενέργεια ιδεολογικής χρήσης ιστορίας, κατασκευής μιας πεποιημένης εθνικής ταυτότητας και, γενικώς, κάθε τι που έχει, ακόμη και οσμή αλυτρωτισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Θεωρείται μία εχθρική ενέργεια, μια αντιπαραγωγική ενέργεια, η οποία πλήττει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή εκτίμησε σωστά τις επαφές που έχουμε κάνει και πέραν των κυβερνητικών εκπροσώπων της γειτονικής μας χώρας, κυρίως με το βασικό κόμμα της αλβανικής κοινότητας, στο πλαίσιο της κεντρικής λογικής, που έχει η Συνθήκη της Οχρίδας, που είναι συστατικό στοιχείο, αυτού καθεαυτού του γειτονικού μας κράτους και μέσα από τη Συνθήκη αυτή μπορούν να βρεθούν πολλές λύσεις, οι οποίες μας ενδιαφέρουν και εμάς αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή μας.
Θα έχετε πληροφορηθεί ότι συναντήθηκα με τον αρχηγό του μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος της πΓΔΜ, του DUI, τον κ. Αχμέτι, ο οποίος ζήτησε να με επισκεφθεί την προηγούμενη Δευτέρα, 2 του μηνός και τον δέχτηκα με ευχαρίστηση, συνοδευόμενο από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της πΓΔΜ, τον κ. Τζαφέρι, που ανήκει στο κόμμα του και ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας, δηλαδή, της διεθνοτικής συμφωνίας, σε σχέση με την υπόσταση και το διεθνοτικό χαρακτήρα της πΓΔΜ. Γιατί η συνύπαρξη του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου είναι καθοριστική, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ύπαρξη του κράτους αυτού.
Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια επαφή σε τόσο υψηλό επίπεδο με το αλβανικό στοιχείο της πΓΔΜ και αυτό, βεβαίως, συνδέεται με την στρατηγική μας και σε σχέση με την Αλβανία και σε σχέση με την αλβανική παρουσία γενικότερα στα δυτικά Βαλκάνια. Πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή βοήθησε κι εμείς να καταλάβουμε ποια είναι η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα Σκόπια, αλλά και αυτοί να μεταφέρουν από τη δική τους οπτική γωνία τις δικές μας απόψεις και τις δικές μας προτεραιότητες στους διαλόγους τους με τους κυβερνητικούς τους εταίρους, δηλαδή, με τον κ. Γκρούεφσκι και τους άλλους παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος.