Σαμαράς – Βενιζέλος είχαν παραδώσει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια


Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει ενδυθεί εσχάτως στολή … μακεδονομάχου, στους 30 μήνες όμως ήταν πρωθυπουργός της χώρας, δεν σταμάτησε να εργάζεται πάνω στο ζήτημα της συμφωνίας με την πΓΔΜ για την ονομασία σε κατεύθυνση που δεν μοιάζει και πολύ με αυτά τα οποία φωνάζει σήμερα ο τέως πρωθυπουργός.

Πέραν των προγραμματικών δηλώσεων που αφορούν στη γραμμή «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes”, μια σειρά δηλώσεων του τότε υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνουν τον προσανατολισμό της τότε κυβέρνηση. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 , τρεις μήνες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Αβραμόπουλος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, θα πει:«Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.
Και, βέβαια, αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes)». Ακριβώς έναν χρόνο μετά, στο πλαίσιο της αμέσως επόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, λεει στην ομιλία του: «Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».
Ο Ευ. Βενιζέλος θα επαναλάβει αυτή τη θέση της κυβέρνησης Σαμαρά με δύο ακόμη ευκαιρίες.
Η πρώτη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 20 Ιανουαρίου του 2014 και ξανά, στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου θα επαναλάβει: «Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Matthew Nimetz, και συμμετέχει πάντα σε αυτές εποικοδομητικά και με καλή θέληση.
Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes».
Μόλις το 2014 οι κ.κ. Σαμαράς-Βενιζέλος πρότειναν στον ΟΗΕ για τα Σκόπια μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη Μακεδονία. Αποσυνδέει την ονομασία με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και ΝΑΤΟ και δεν λέει απολύτως τίποτε για το σύνταγμα με τα απαράδεκτα άρθρα του.  

Πως γίνεται σήμερα ο κ. Σαμαράς να εμφανίζεται αντίθετος και πως γίνεται να ήταν τότε εξαφανισμένοι όλοι οι σημερινοί ευαίσθητοι πολιτικοί, ιεράρχες και ΜΜΕ;
 
Στις σελίδες 6-8 του εγγράφου του ΟΗΕ «A/69/PV.16» για την 69η Γενική Συνέλευση/27 Σεπτ. 2014, υπάρχει όλη η ομιλία του κ. Βενιζέλου, όπου στη σελίδα 7 διαβάζουμε επί λέξει: … We propose a mutually acceptable compound name, with a geographical qualifier before the word “Macedonia”, for all uses and purposes, internally and internationally, erga omnes.

https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N14/551/32/PDF/N1455132.pdf?OpenElement

 

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.