Η PRAKSIS ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ την πολιτεία και κλείνει τις δομές της

Την αναστολή λειτουργίας των 11 δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοινώνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο PRAKSIS και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, ενώ καταγγέλλει και την πολιτεία για ασυνέπεια.

Η οργάνωση κάνει λόγο για «ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για «αδικαιολόγητη και δυσβάσταχτη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης και ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων».

Ως συνέπεια των παραπάνω, η PRAKSIS σημειώνει ότι αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των δομών φιλοξενίας (σίτιση παιδιών, πληρωμή μισθωμάτων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας, μισθούς εργαζομένων και εργοδοτικές εισφορές, οικονομικές απαιτήσεις εκμισθωτών και λοιπών προμηθευτών).

Όπως υπογραμμίζει, παρά τις προσπάθειες και τις ενημερώσεις προς πάσα κατεύθυνση, «δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η εξεύρεση λύσης στις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις τόσο των οικονομικών εκταμιεύσεων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών περί έγκρισης της χρηματοδότησης».

Η οργάνωση καλεί την πολιτεία «έστω και την ύστατη ώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την εξεύρεση λύσης» και ζητά από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση της κατάστασης.

Για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των δομών, η PRAKSIS διευκρινίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και τοποθέτηση όλων των παιδιών σε ασφαλείς χώρους φιλοξενίας, καθώς και ότι έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δομές που είναι 176 άτομα.

Όπως υπενθυμίζει, στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λέσβο, Σάμο και Κω έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 2.500 παιδιά. Η συνολική χωρητικότητα των δομών ανέρχεται σήμερα σε 239 θέσεις και ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού αριθμού θέσεων φιλοξενίας σε εθνικό επίπεδο.

 

Η ανακοίνωση:

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ PRAKSIS ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ 01/01/2019

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο PRAKSIS, από την ίδρυσή του το 2004 μέχρι σήμερα, υλοποιεί προγράμματα ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης που απευθύνονται σε όλες τις οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Οι δράσεις αυτές καθορίζονται, εξειδικεύονται και υλοποιούνται στοχευμένα και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών. Απώτερος δε σκοπός τους είναι η δημιουργία βέλτιστων πρακτικών μέσω των υλοποιούμενων προγραμμάτων μας, οι οποίες, αφού αξιολογηθεί ο κοινωνικός τους αντίκτυπος και αποδειχθεί η αναγκαιότητα της συνέχισής τους, να μετουσιώνονται σε επίσημη πολιτική του κράτους προς όφελος των συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων διεθνή προστασία που αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες προσώπων παγκοσμίως. Ως οργανισμός, αγωνιστήκαμε εξαρχής και με όλες μας τις δυνάμεις για να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να ξεφύγουν από τα δεινά που έχουν βιώσει στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης, και για να εξασφαλίσουμε σε αυτά, αρχικά στα σημεία εισόδου και στη συνέχεια στην ενδοχώρα, ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας, στους οποίους να παρέχεται ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών σε εξατομικευμένη βάση.

Πιο συγκεκριμένα, με αφετηρία την ίδρυση του Κέντρου Ημέρας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα και, ιδιαίτερα με την κορύφωση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης το 2015, ανταποκριθήκαμε άμεσα και ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών αυτών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών ολιστικού τύπου και ασκώντας καίριες παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία εισόδου στα νησιά και στην ενδοχώρα. Παράλληλα, πέρα από τις δράσεις μας στο πεδίο, επεξεργαζόμασταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος ασφαλούς φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της χώρας.

Με το προσωπικό και τους εθελοντές μας, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν με αυταπάρνηση αυτή τη συλλογική προσπάθεια, πρωτοστατήσαμε έμπρακτα στην προστασία παιδιών που έχουν έρθει αντιμέτωπα με εμφύλιες συρράξεις, βασανιστήρια, σωματική και ψυχολογική βία, καθώς και με παιδιά τα οποία έχουν βιώσει τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων στις χώρες

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.