“Κλειδώνουν” το ένα μετά το άλλο τα βήματα για τη νέα σελίδα και τις διορθωτικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ο σχεδιασμός των επιτελών του υπουργείου Παιδείας “δείχνει” προς το μοντέλο που εφαρμόστηκε έως το 2015, το οποίο παραπέμπει στο σύστημα των Δεσμών. Τράπεζα θεμάτων, συνυπολογισμός των βαθμών των τριών τάξεων του Λυκείου, εθνικό απολυτήριο είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο σύστημα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το επόμενο εξεταστικό σύστημα έχουν προκριθεί:
– Για τις προαγωγικές εξετάσεις σε Α’ και Β’ Λυκείου καθώς και για τις απολυτήριες της Γ’ Λυκείου τα θέματα θα επιλέγονται από τράπεζα θεμάτων.
– Οι βαθμοί κάθε τάξης θα συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του βαθμού εθνικού απολυτηρίου. Ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί οι συντελεστές βαρύτητας κάθε τάξης, ωστόσο πληροφορίες της “Καθημερινής” αναφέρουν ότι το σύστημα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου και ίσχυσε έως το 2015 αποτελεί “οδηγό”¨.
– Μετά τη λήψη του εθνικού απολυτηρίου, με βάση το 10, οι απόφοιτοι Λυκείου θα δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι Πανελλαδικές θα διοργανώνονται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας. Σε αυτή τη φάση, τα τμήματα των ΑΕΙ θα μπορούν να ορίζουν τη δική τους βάση εισαγωγής, είτε ως μέσο όρο βαθμολογίας είτε σε δύο κρίσιμα μαθήματα για τις σπουδές στο τμήμα.