Η στάση των μετόχων θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του Mega και το αν θα παραμείνει ανοιχτό και ενεργό ή το «μαύρο» που φοβούνται όλοι θα είναι και ο επιθανάτιος ρόγχος του. Περιθώρια για να σωθεί ο σταθμός υπάρχουν, τουλάχιστον χρονικά, αλλά και αυτά φαίνεται να στενεύουν όσο οι μεγαλομέτοχοί του δεν ενεργοποιούνται.
Οι κύριοι μέτοχοι περιμένουν, όπως όλα δείχνουν, το τέλος του Φεβρουαρίου που θα συμπληρώνονται τρεις μήνες από την προκήρυξη των αδειών, τον Νοέμβριο του 2017. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υποχρεούται να συνεδριάσει εκείνη την περίοδο για να αποφασίσει αν θα διακοπεί το σήμα του σταθμού εφόσον η εταιρεία δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό.
Παρότι οι μέτοχοι ρίχνουν το μπαλάκι στο ΕΣΡ, υπάρχει ακόμα χρόνος να διεκδικηθεί, με μία αίτηση στο ΕΣΡ, η έβδομη «ορφανή» άδεια γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας. Πρέπει όμως να υπάρξει χειροπιαστό ενδιαφέρον και μία εταιρεία, είτε η Τηλέτυπος ΑΕ, είτε μία τρίτη εταιρεία η οποία θα έχει τις προϋποθέσεις του μετοχικού κεφαλαίου των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Μία απλή συμφωνία πώλησης προγράμματος από την Τηλέτυπος σε τρίτη εταιρεία θα αρκεί.
Μάλιστα όπως είδαμε πρόσφατα στη συγχώνευση της «Νέας Τηλεόρασης ΑΕ» (Star Channel) με τη «Λυσιθέα ΑΕ», ο νέος φορέας που δημιουργήθηκε, η NTV AE, κατέθεσε κανονικά αίτηση στον διαγωνισμό όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να μπορεί να επέμβει.
Από τη πλευρά του το ΕΣΡ μπορεί να αποφασίσει να μην διακοπεί το σήμα αλλά ο σταθμός να θεωρηθεί αυτόματα θεματικός και να τον αφήσει να λειτουργεί ως τέτοιος μέχρι την προκήρυξη των αντίστοιχων αδειών αυτού του τύπου, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως έχουμε ξαναγράψει.
Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος να απολυθούν τουλάχιστος 370 εργαζόμενοι, καθώς οι θεματικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με 50 άτομα προσωπικό, την ώρα που το Mega αυτή τη στιγμή αριθμεί 420.
Εξάλλου, μετά τις συναντήσεις τους με τους δύο βασικούς μετόχους, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Βαγγέλη Μαρινάκη, οι εργαζόμενοι θα έχουν στις 31 του Ιανουαρίου άλλη μία συνάντηση με εκπροσώπους μίας εκ των 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες επί μήνες διαπραγματεύονται με τους μετόχους για μία συμφωνία.