«Πολλοί αναρωτιούνται- γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- γιατί εμφανίσθηκε ξαφνικά το θέμα του ονόματος της (ψευδο) μακεδονίας.
Η απάντηση εντοπίζεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόσο του Βερολίνου όσο και των Βρυξελλών αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων είναι πεπεισμένοι ότι το 2018 θα είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα του Μπλοκ σε αυτό το μέρος του χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ομοσπονδία βλέπει την περιοχή ως πιθανό υποστηρικτή της επιρροής της. Η Κίνα επιδιώκει,επίσης, τα συμφέροντά της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘Road Silk’ [ο δρόμος του μεταξιού] μέσω της οποίας αναπτύσσονται επενδύσεις υποδομής μεγάλης κλίμακας. Ακόμη και η Τουρκία και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου προσπαθούν να ελέγξουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τις προκλήσεις και φαίνονται αποφασισμένες να ενσωματωθούν όλες ή τουλάχιστον οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Για τις Βρυξέλλες, η βασική προϋπόθεση είναι ότι πολλές από τις ιστορικές διαφορές που χωρίζουν αυτές τις χώρες ρυθμίζονται σταδιακά.
Ο μακρύς κατάλογος των θεμάτων περιλαμβάνει:
Το Κοσσυφοπέδιο με τις εδαφικές διαφορές.
Τα Σκόπια, τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος, μια θετική κατάσταση που προέκυψε από την ήττα της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (του κόμματος VMRO-DPMNE) στις βουλευτικές εκλογές.
Δεν αποτελεί μυστικό, ωστόσο, ότι ο πολύ πιο μετριοπαθής διάδοχός του, Ζόραν Ζάεφ (από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- SDSM) σε μια προσπάθεια του για εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα αντιμετωπίζει σφοδρή αντίδραση από το VMRO-DPMNE.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν διπλή στάση. Ενώ εμπλέκονται άμεσα, παραμένουν εκτός του γεωπολιτικού παιχνιδιού στα Δυτικά Βαλκάνια.
Και αυτό αναφύεται από την ασάφεια, εάν και πόσο τα Βαλκάνια είναι σημαντικά για αυτούς σήμερα (πάντα σε σχέση με τη Ρωσία).
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι «οι βαλκανικές υποθέσεις» εξυπηρετούνται από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Αθήνα;
Το ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, είναι κάτι που το γνωρίζουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και επιδιώκουν μαζί με την Αλβανία να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, φέτος.
Ωστόσο, άσχετα το τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί, η επιτυχία για λύση στη διαφωνία του ονόματος δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχει μια σοβαρή εσωτερική πίεση τόσο στην Ελλάδα όσα και στα Σκόπια.
Παρότι η Αθήνα έχει αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να έχει ένα ισχυρό χαρτί στο γεωπολιτικό πόκερ καθώς οι διεθνείς παίκτες έχουν διατυπώσει τις θέσεις για το νέος έτος.
( Στοιχεία από την βουλγαρική εφημερίδα ‘Aktualno’)