ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ – Σήμερα τα Σκόπια

Tα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 262 μ., πάνω στον ποταμό Βαρδάρη (Αξιό) στην κυριότερη εμπορική οδό μεταξύ του ποταμού και του παννονικού βαθυπέδου, που διασχίζεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ήταν γνωστά ως «Ουσκιούπ». Η πόλη παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία για πάνω από 500 χρόνια και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου σαντζακίου και κατόπιν ολόκληρου του Βιλαετιού του Κοσσυφοπεδίου. O πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 467.257 κατοίκους.
Το όνομα και μια μικρή ιστορική αναδρομή:
Το σημερινό όνομα της πόλης προέρχεται από το “Scupi” (προερχόμενο από το Ελληνικό Σκούποι), που ήταν το όνομα ενός ρωμαϊκού οικισμού που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο, πριν δημιουργηθεί ο οικισμός, η περιοχή είχε ήδη κατοικηθεί από τους Ιλλυριούς και το “Σκούποι” είναι ίσως Ιλλυρικής προέλευσης. Η έννοια του εν λόγω ονόματος είναι άγνωστη.
Μετά την Αρχαιότητα, το Scupi καταλήφθηκε από διάφορους λαούς και κατά συνέπεια το όνομά του έχει μεταφραστεί αρκετές φορές σε διάφορες γλώσσες. 
Έτσι έγινε “Σκόπιε” (βουλγαρικά: Скопие) για τους Βούλγαρους και αργότερα “Ουσκούμπ” (οθωμανικά τουρκικά: اسكوب) για τους Τούρκους. Το όνομα αυτό προσαρμόστηκε στις Δυτικές γλώσσες ως “Uskub” ή “Uskup” και οι δύο αυτές ονομασίες χρησιμοποιούντο στο Δυτικό κόσμο μέχρι το 1912. Ορισμένες δυτικές πηγές το αναφέρουν επίσης “Scopia” και “Skopia”
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: “Η Σλαβική φυλή που εγκαταστάθηκε στο Scupi ήταν πιθανόν οι Βερζήτες, που είχαν εισβάλει σε όλη την κοιλάδα του Αξιού. Η πόλη δεν αναφέρεται κατά τους επόμενους τρεις αιώνες, αλλά μαζί με τον υπόλοιπο Άνω Αξιό ανήκε στην Α’ Βουλγαρική Αυτοκρατορία από τη δεκαετία του 830”.
Όταν η Μακεδονία του Βαρδάρη προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Σερβίας το 1912, η ​​πόλη έγινε επίσημα “Σκόπλιε” και αυτό το όνομα υιοθετήθηκε από πολλές γλώσσες. Η πόλη έγινε τελικά “Σκόπιε” μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η επίσημη Σλαβομακεδονική έγινε η επίσημη γλώσσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Αλβανική μειονότητα ονομάζει την πόλη “Shkup” και “Shkupi”, με οριστική μορφή τη δεύτερη, και οι Ρομά την αποκαλούν “Skopiye”.
Πώς είναι σήμερα αυτή η πόλη; Οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα σας δώσουν μια «γεύση»:


Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.