Ως «καταφύγιο τρομοκρατών» φέρεται να χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι έθεσε το ζήτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.
«Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε “κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς”» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε επίσης να επιδείξει μία πιο θετική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό. «Κοιτάξτε, εμείς δεν σας έχουμε κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Έχετε επιστρέψει δύο χιλιάδες πρόσφυγες και εμείς τους πήραμε. Δεν σας τους ξαναστείλαμε πίσω. Ως εκ τούτου, είναι θέμα αλληλεγγύης. Το πλεονέκτημά σας είναι ότι βρίσκεστε στην Ε.Ε. Επομένως, στην επόμενη φάση θα πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση αυτή την αλληλεγγύη» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το σχέδιο Ερντογάν
Ο ισχυρισμός του Ερντογάν, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, είναι μια ακόμη κίνηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά για παράδοση Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα και χαρακτηρίζονται από το τουρκικό καθεστώς ως «τρομοκράτες», είτε επειδή είναι «γκιουλενιστές» είτε επειδή απλώς είναι Κούρδοι. Όπως αναφέρουν γνώστες των ελληνοτουρκικών διπλωματικών σχέσεων, είναι πάγια τακτική του Ερντογάν να επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως «άντρο τρομοκρατών», εξυπηρετώντας κατά περίπτωση τα δικά του συμφέροντα και ζητώντας την παράδοση όσων αυθαίρετα τους χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες». Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει τα αιτήματά του (σημ: ήταν ενδεικτική η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών) είχε ενοχλήσει τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο οδηγήθηκε σε διπλωματικό αδιέξοδο. Με την αλλαγή της κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ωστόσο πως επιχειρεί να επαναφέρει το ζήτημα. Από την κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το θέμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του απάντησε πως «οι μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα κάνουν καλά τη δουλειά τους».
Τα ερωτήματα
Σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν δυο σοβαρά ζητήματα για τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά τη χθεσινή συνάντηση, εφόσον ισχύει πως ο Ερντογάν έθεσε τον εν λόγω θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτον, υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης τόσο αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί «υπόθαλψης τρομοκρατών» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε σχέση με τις θέσεις που εκφράστηκαν εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το προσφυγικό, καθώς στην ουσία έθεσε ζήτημα ανταλλαγής εν είδει εκβιασμού. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την απάντηση (ή μη) του Έλληνα πρωθυπουργού στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. Θα πρέπει να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την απάντηση καθώς οι «ισχυρισμοί» αφορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και μέχρι πρότινος κυβέρνηση της χώρας, το οποίο εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.