Ήταν αναμενόμενο.
Ο ΟΗΕ δεν θα συμφωνούσε ποτέ με κλειστά κέντρα-φυλακές για τους «μετανάστες». Αυτό ακριβώς έκανε γνωστό ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι σε μια αποτίμηση της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα.
Ο Φ.Γκράντι εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στη κράτηση των αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η αναζήτηση ασύλου δεν είναι έγκλημα. Για την επικείμενη επίσπευση του ασύλου είπε ότι πρόκειται για θετικό βήμα αλλά δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της δίκαιης διαδικασίας.
Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων στα νησιά κατά του κυβερνητικού σχεδίου για κατασκευή κέντρων κλειστού τύπου επισημοποιήθηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Μετά από συνάντηση τους οι δήμαρχοι Κω, Λέρου, Χίου, Σάμου και Μυτιλήνης και αφού συνεδρίασαν αποφάσισαν από κοινού ότι δεν αποδέχονται τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά τους.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το One Channel, το “ΟΧΙ” των δημάρχων έχει και την υπογραφή της περιφέρειας αφού με απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του, το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Χίο, στηρίζει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών, με τις οποίες απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση.
Σημαντική διευκρίνηση: Το ότι οι δήμαρχοι των νησιών δεν συμφωνούν με τα κλειστά κέντρα, δεν σημαίνει-εννοείται- πως θέλουν ανοιχτά κέντρα! Οι δήμαρχοι των νησιών, όπως είναι λογικό, δεν θέλουν καθόλου κέντρα κράτησης στα νησιά τους. Από την άλλη, ο ΟΗΕ, θέλει μόνο ανοιχτά κέντρα, ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται ελεύθερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Την ίδια ώρα εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Μόρια αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν εκεί έχουν ξεπεράσει για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας της δομής τις 18.000 τη στιγμή που η μέγιστη χωρητικότητα της είναι 3.000. Στα πλαίσια του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 48 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη 12 από τη Χίο και 12 από τη Λέρο.
Τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση. Η κοινωνία είναι διχασμένη. Οι δήμαρχοι των νησιών ζητούν στην πλειοψηφία τους να αδειάσουν τα νησιά τους και να μεταφερθούν όλοι στην ενδοχώρα. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της Ηπειρωτικής Ελλάδας, φυσικά δεν θέλουν κάτι τέτοιο και ζητούν να μείνουν εκεί που είναι, δηλαδή στα νησία του Β.Αιγαίου.
Με βάση το σκεπτικό «το μη χείρον βέλτιστον», με τα υπάρχοντα δεδομένα μια λύση είναι τα κλειστά κέντρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ ημερών. Ωστόσο βλέπουμε πως ο ΟΗΕ λέει «όχι» στην κυβέρνηση.
Τι θα ακολουθήσει; Οψόμεθα.