«Φλέγεται» η ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, δημιουργώντας συνθήκες «εμφυλίου» με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Νέα Υόρκη.
Με μεταμεσονύκτια ανακοίνωση η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ άδειασε τον πρέσβη της, Βάσκο Ναουμόφσκι που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, και που λίγες ώρες πριν είχε δηλώσει πως «οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
«Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό» αναφερόνταν στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Προσθέτει μάλιστα πως, «αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρέσβη της ΠΓΔΜ που συμμετείχε στη συνάντηση με το Νίμιτς, ο οποίος εν μέσω εθνικιστικής ρητορικής υποστήριξε πως «κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του». Η χώρα μας, είπε «έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» γλώσσας.»
Η διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, οφείλεται προφανώς και στο γεγονός ότι ο πρέσβης Βάσκο Ναουμόφσκι, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Τζανακόπουλος: Θα βρεθεί λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα
Για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι τέθηκε ένα πλαίσιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ χθες, από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η ικανοποίηση από τις δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στέλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να δεχθεί την ΠΓΔΜ εάν δεν υπάρξει επίλυση του ονοματολογικού.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση όσο αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα κατά πόσο οι προτάσεις Νίμιτς – εάν έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα – συνάδουν με τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η χώρα.
Αίτημα Λοβέρδου για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών. Ζήτησε ταυτόχρονα , σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις από την πλευρά Νίμιτς.