Τον γύρο των social media εξακολουθεί να κάνει εδώ και περίπου δέκα χρόνια μια υποτιθέμενη έκκληση των οικείων ενός 28χρονου που δήθεν νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» και χρειάζεται επειγόντως αίμα.
«Υπάρχει ένα παλικάρι 28 ετών στον Ευαγγελισμό που χρειάζεται 40 φιάλες αίμα. Σοβαρό ατύχημα με μηχανή, έχουν πειραχτεί ζωτικά όργανα. Τα στοιχεία είναι: Μερισιώτης Βαγγέλης, Ευαγγελισμός ΜΕΘ2, ώρες 8.30-14.00 και 15.00-19.00. Χρειάζεται να κάνει μεταμόσχευση συκωτιού και πρέπει να βρούμε αίμα αποκλειστικά ομάδας (Ο αρνητικό). Εάν μπορείτε ανακοινώστε το διότι έχει ζωή μία με δύο εβδομάδες», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τις αρχές του 2009 παραθέτοντας στο τέλος τα στοιχεία και τα τηλέφωνα ενός άνδρα ονόματι Διονύση Σταθόπουλου.
Φυσικά δεν πρόκειται για αληθινή είδηση αλλά για τον ορισμό των “fake news”, καθώς μιλάμε για τραυματία ο οποίος είχε νοσηλευτεί πολλά χρόνια πριν. Η είδηση αποτελεί «fake news» και από το 2009 κυκλοφορεί κατά διαστήματα στα social media, αλλά και από email σε email, με αποτέλεσμα στο παρελθόν να συγκεντρωθούν εκατοντάδες φιάλες με αίμα στον «Ευαγγελισμό».
Υπαρκτό όμως ήταν το πρόσωπο που αναφέρεται στην ανακοίνωση και του οποίου τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τους επιτήδειους. Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις το 2009, όταν ο Διονύσης Σταθόπουλος, γεωπόνος από τον Πύργο, είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας ότι άγνωστοι χρησιμοποιώντας το όνομά του και τα τηλέφωνά του καλούν από το Διαδίκτυο τους πολίτες να προσφέρουν αίμα για έναν δήθεν τραυματίες.
Μετά τη μηνυτήρια αναφορά οι αστυνομικές αρχές της Ηλείας αλλά και η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησαν έρευνα για το θέμα, ωστόσο δεν έγινε γνωστό πού κατέληξαν. Τότε, οι εκδοχές ήταν δύο: είτε να πρόκειται για μια καλοστημένη μακάβρια φάρσα είτε για εμπόριο αίματος.
«Από τις αρχές του έτους κάποιοι για άγνωστους λόγους δημοσιοποίησαν μέσω του Διαδικτύου αυτή την ανακοίνωση, η οποία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και ΜΜΕ αναπαρήγαγαν δίχως να διασταυρώσουν την είδηση με αποτέλεσμα να γίνει η ζωή μου κόλαση… Από τότε μέχρι σήμερα λαμβάνω κάθε μέρα τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα και έχω χάσει την ηρεμία μου. Το πιο εξωφρενικό όμως της υπόθεσης είναι ότι στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, όπως με ενημέρωσαν, έχουν συγκεντρωθεί 1.000 φιάλες με αίμα και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν…», είχε δηλώσει το 2009 στην «Ελευθεροτυπία» ο Διονύσης Σταθόπουλος.
«Είναι εμφανές ότι κάποιοι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία και το όνομά μου συγκέντρωσαν αυτή τη σημαντική ποσότητα αίματος. Απομένει στις διωκτικές αρχές να εντοπίσουν τους δράστες», είχε προσθέσει κάνοντας λόγο για απάτη.
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε, το «φάντασμα» της ανακοίνωσης πλανάται στο διαδίκτυο… Κάθε τόσο, όπως έγινε και τις προηγούμενες ημέρες, κυκλοφορεί στο Facebook με εκατοντάδες κοινοποιήσεις.
«Πράγματι, πριν από αρκετά χρόνια νοσηλευόταν ένας τέτοιος ασθενής στη ΜΕΘ, όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτή την ανακοίνωση. Αυτή η ανακοίνωση, που αναπαράγεται συχνά στο Facebook είναι ξεκάθαρη απάτη» αναφέρει εργαζόμενος του Ευαγγελισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, η ανακοίνωση τροποποιήθηκε. Οι επιτήδειοι άλλαξαν το όνομα και την ποσότητα του αίματος και την δημοσίευσαν ξανά. Αυτό που έμεινε ίδιο ήταν το όνομα του Διονύσιου Σταθόπουλου, καθώς και σε αυτή την περίπτωση τα δικά του στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν.
«Υπάρχει ένα Κοριτσακι 18 ετών στον Ευαγγελισμό που χρειάζεται 25 φιάλες αίμα. Σοβαρό ατύχημα με αυτοκίνητο, έχουν πειραχτεί ζωτικά όργανα Τα στοιχεία είναι: Καλουιρα Γιωργια, Ευαγγελισμός ΜΕΘ2, ώρες 8.30-14.00 και 15.00-19.00. Χρειάζεται επειγόντως αίμα ομάδας 0 Αρνητικό. Για οποιαδήποτε πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε: ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ»