Την αυλαία των δράσεών της για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, που συμπληρώνονται στις 9 Δεκεμβρίου του 2019, άνοιξε με την αποψινή της εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άλλοι λαοί που βίωσαν γενοκτονία, ενώ τονίζεται ότι έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα του Εγκλήματος της γενοκτονίας και της πρόληψης αυτού του εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης, παρουσιάστηκε το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των ποντίων, τέθηκαν επί τάπητος και οι προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις της ΠΟΕ, ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΠΟΝΑ για τον Ράφελ Λέμκιν, τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο “γενοκτονία”. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, προσωπικά ή μέσω γραπτού τους μηνύματος, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Αρμενίων, Ασσυρίων, Ισραηλιτών, Μικρασιατών και Ποντίων στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.
«Η 9η Δεκεμβρίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους λαούς που υπέστησαν γενοκτονία και για όλη την ανθρωπότητα. Ως Ομοσπονδία θέλουμε να αναδειχθεί πολύ ο ρόλος της μέρας αυτής. Όλοι οι λαοί μαζί συστρατευόμαστε, βγαίνουμε από το “καβούκι” μας και αγωνιζόμαστε μαζί για την εξάλειψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τη δικαίωση των ψυχών των προγόνων μας και τη μη επανάληψη παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης .
«Αρμένιοι, Ασσύριοι, Ισραηλίτες και Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας συνδέθηκαν στην ιστορική τους πορεία ως θύματα του ειδεχθέστερου εγκλήματος , αυτού της Γενοκτονίας, και παρουσιάσαν πτυχές του εγκλήματος που τελέστηκε σε βάρος των προγονών μας καθώς και την σημασία του αγώνα για την αναγνώριση των Γενοκτονίων και την αποτροπή τέλεσης νέων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.
Μεταξύ των προγραμματισμένων δράσεων και εκδηλώσεων για την εκατονταετία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το 2019, συμπεριλαμβάνονται αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και με σύνθημα «δίνουμε αίμα για το αίμα που χύθηκε προς τιμήν των θυμάτων», κινηματογραφικές προβολές σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τις γενοκτονίες όλων των λαών που υπέστησαν γενοκτονία, δύο εικαστικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και ισάριθμες στην Αθήνα, δεντροφύτευση κυρίως σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία του «γεννιέμαι από τις στάχτες μου», κεντρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο και ένα παγκόσμιο πολιτικό συνέδριο στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 με τη συμμετοχή πολιτικών, ακτιβιστών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ …