Ως «fake news» παρουσιάζουν τα Ellinika Ηoaxes, τα δημοσιεύματα – ανάμεσά τους και του tvxs.gr – για την είδηση ότι η ΕΡΤ αποσύρει τη συμμετοχή της στην παραγωγή της νέας ταινίας του Γιώργου Αυγερόπουλου.
Υπό τον «βαρύγδουπο» τίτλο, «ΟΧΙ, η ΕΡΤ ΔΕΝ κόβειην νέα παραγωγή Αυγερόπουλου», η ιστοσελίδα προσπαθεί να «τεκμηριώσει» το ευφάνταστο «fake» των δημοσιευμάτων, παραθέτοντας… την ανάρτηση του ίδιου του δημοσιογράφου στην σελίδα του στο Facebook, που επιβεβαιώνει την είδηση!
Από κάτω πρόσθεσε την ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ και κατέληξε στο συμπέρασμα, δίχως να παραθέτει άλλο στοιχείο, όπως για παράδειγμα τη σχετική επίσημη απόφαση για την ανάκληση της απόφασης σχετικά με τη χρηματοδότηση της παραγωγής, και δίχως να μπει στον κόπο να εξηγήσει τουλάχιστον στο πώς κατέληξε σε αυτό: «Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι η ΕΡΤ “έκοψε” την παραγωγή του Γιώργου Αυγερόπουλου, “Agora II”, δεν ευσταθεί.».
Η αλήθεια, όμως, είναι, ότι τα Ellinika Ηoaxes, με αυτή τη δημοσίευση, πιάστηκαν και πάλι στα «πράσα» να στήνουν τα ίδια ένα εξόφθαλμο «fake news», αφού, η ίδια η ανάρτηση του Γ. Αυγερόπουλου, αλλά και όλα τα στοιχεία, τεκμηριώνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν οι «ακάματοι» «κυνηγοί» των ψευδών ειδήσεων και, έτσι, δικαιώνει τα δημοσιεύματα τα οποία χαρακτηρίζουν ως «fake».
Διότι, η αλήθεια, την οποία τεκμηριώνει και η ανάρτηση του δημοσιογράφου, είναι η εξής:
1. Την 31/07/2019, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε τη συμμετοχή – συμπαραγωγή της εταιρείας στο ντοκιμαντέρ Agora II του Γιώργου Αυγερόπουλου. Βάσει της απόφασης αυτής, η ΕΡΤ θα κατέβαλε το ποσό των 15.000 ευρώ στον παραγωγό, αγοράζοντας αποκλειστικά δικαιώματα προβολής του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα για τρία χρόνια, αλλά και «ποσοστό 4,95% επί των συνολικών πωλήσεων της ταινίας διεθνώς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος ο δημιουργός. Δηλαδή, όχι μόνο θα αποκτούσε τα δικαιώματα προβολής στη χώρα μας, αλλά και θα είχε χρηματική πρόσοδο από τις πωλήσεις του έργου, ενδεχομένως και κέρδος από την επένδυση αυτή.
2. Την 12/11/2019, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ υπό τον Κωνσταντίνο Ζούλα, αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση της πιο πάνω απόφασης. Η ΕΡΤ, δηλαδή, δεν θα καταβάλει 15.000 ευρώ στον παραγωγό, δεν θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της προβολής για τρία χρόνια, ούτε ποσοστό 4,95% επί των πωλήσεων.
3. Στην ανακοίνωση της ΕΡΤ που εκδόθηκε μετά το θόρυβο που ξέσπασε, τίποτε από τα παραπάνω δεν διαψεύδεται, απλώς η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να αγοράσει εκ νέου, κάποια στιγμή στο μέλλον, τα δικαιώματα προβολής του έργου, όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Προϋπόθεση βέβαια για να γίνει αυτό, είναι να συμφωνήσουν στο τίμημα με τον παραγωγό, να μην προλάβει άλλο κανάλι να αγοράσει τα δικαιώματα προβολής και βέβαια να ολοκληρωθεί η ταινία. Συμπερασματικά: η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα προβολής του ντοκιμαντέρ Agora II ως συμπαραγωγός. Απεμπόλησε αυτό το δικαίωμα (όπως και το ποσοστό επί των εισπράξεων) κόβοντας τη συμμετοχή της στην ταινία. Στο μέλλον ίσως αγοράσει εκ νέου το δικαίωμα προβολής. ‘Αρα: Το άρθρο των Ellinika Hoaxes είναι hoax.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα από μια απλή ανάγνωση του κειμένου του Αυγερόπουλου, την οποία προφανώς δεν έκαναν οι υπεύθυνοι των Ellinika Hoaxes ή, ακόμη χειρότερα, υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη του κόσμου, κρίνοντας μάλλον από τα συνωμοσιολογικά και ψευδοεπιστημονικά fake news που συνήθως καταρρίπτουν, που πίστεψαν ότι κανείς δεν θα τους πάρει χαμπάρι. Όμως όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση, καθώς δεν είναι η πρώτη, διαψεύστηκαν. Ακολουθούν μερικά ελάχιστα, αλλά χαρακτηριστικά σχόλια κάτω από την ανάρτηση του άρθρου στην σελίδα των Ellinika Hoaxes στο Facebook:
«Δεν την έκοψε, απλά “σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί”. Συγγνώμη, εσείς στα ελληνικά hoaxes, τι νομίζετε ότι είναι το κόψιμο μιας παραγωγής?».
«Κανένας δεν ισχυρίστηκε το κόψιμο της εκπομπής αλλά το κόψιμο της χρηματοδότησης, το ίδιο λέει ο Αυγερόπουλος στο κείμενο που εσείς οι ίδιοι ανεβάσατε, μήπως κάποια στιγμή να το διαβάσετε κιόλας;».
«Βγαίνει επίσημη ανακοίνωση από τον κεντρικό συμμετέχων της υπόθεσης και τα greek hoaxes βγάζουν άρθρο να τον ακυρώσουν. Ό,τι να ναι. Μου αρέσει που “ερευνάτε” κιόλας.».
«Ξεφτιλιζετε με τέτοια αρθρα οσα σοβαρα αρθρα εχετε κανει κατα καιρους. Συνεχιστε στον κατήφορο της απωλειας της αξιοπιστίας σας…».
«Δεν κόβει την Agora II, απλά προσφέρει μηδαμινό ποσοστό χρηματοδότησης της παραγωγής της! Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης!».
«Ευτυχώς που διαβάζουμε όλοι ελληνικά και καταλάβαμε τί λέει ο ίδιος ο Αυγερόπουλος… εσείς στα Ελληνικά Hoaxes άλλη γλώσσα καταλαβαίνετε?».
«Πλάκα μας κάνετε έτσι?».
Κι όμως, το χειρότερο είναι πως «δεν κάνουν πλάκα». Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, τα Ellinika Hoaxes κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με το Facebook, ώστε η ιστοσελίδα να λειτουργήσει ως «επαληθευτής γεγονότων», στο πλαίσιο της«εκστρατείας» του μέσου για την «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».
Η επιλογή των Ellinika Hoaxes ως «τοποτηρητή» του εγείρει σοβαρά ερωτήματα, τα οποία και προφανώς ενισχύονται όταν ο «ελεγκτής» χάνει την αξιοπιστία του. Πόσο μάλλον όταν τα εν λόγω ζητήματα άπτονται «καυτών» θεμάτων, όπως ο έλεγχος και η ελευθερία της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, το περιεχόμενο, η μορφή και το θεσμικό καθεστώς των μηχανισμών ελέγχου καθώς – και κυρίως – ο προσανατολισμός τους, κλπ. Σημειώνεται πως τα ELLINIKA HOAXES ξεκίνησαν και διατηρήθηκαν μέχρι το 2017 ως blog και στη συνέχεια συνεργάστηκαν με την Athens voice. Επίσης δεν έχουν συμμορφωθεί με τα στοιχεία τα οποία έχουν καταθέσει στο Μητρώο On line media και μετά από κάποιους μήνες εγγραφής στο On line media αποφάσισαν να γίνουν μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.
Υπενθυμίζεται πως με αφορμή το «χρίσμα» των Ellinika Hoaxes από το Facebook ο τότε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος είχε σχολιάσει, ότι «δεν έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για να παίξει τον ρόλο που της ανέθεσε η Facebook, να εντοπίζει, δηλαδή ποια είδηση είναι ψευδής». Εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό τόσο για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με άλλες χώρες. «Στο πλαίσιο αυτό, μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος.
Οι παραπάνω ανησυχίες είχαν πολύ γρήγορα και πρακτικές συνέπειες με προβλήματα στη λειτουργία πολλών σάιτ στο Facebook βάσει στοχευμένων εις βάρος τους «αναφορών» από τα Ellinika Hoaxes. Είναι ενδεικτικό πως τον περασμένο Ιούλιο, ο συγγραφέας και μεταφραστής, Νίκος Σαραντάκος, που ήταν επιστημονικός σύμβουλος των Ellinika Hoaxes, αποχώρησε από την ομάδα καταγγέλλοντας «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» από την αρχισυνταξία του εγχειρήματος, αφού ήδη είχε παρατηρήσει ανησυχητικά σημάδια σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία των Ellinika Hoaxes. Και τα σημάδια εντάθηκαν μετά τις εκλογές και έγιναν σταδιακά αποδείξεις. Με φιλικές προς τη ΝΔ αναρτήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωναν τον ρόλο του ελεγκτή fake news αλλά μάλλον το αντίθετο, προκάλεσαν αντιδράσεις και στους αναγνώστες τους.
Αν μη τι άλλο, το πλήγμα αξιπιστίας των Ellinika Hoaxes, είναι πλέον κοινός τόπος.