Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα πολιτικοδικαστικό θρίλερ με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, με τις εξελίξεις να έχουν υπογείως «καρφωμένα» τα βλέμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών.
Η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πλιώτα για συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επιτάχυνση της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis, μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει προκαλέσει ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται για σφοδρή επίθεση στην περίπτωση που αφαιρεθεί η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία.
Στην Κουμουνδούρου ο πρώτος συναγερμός σήμανε όταν ανακοινώθηκε η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά ο δεύτερος και… πιο δυνατός, από το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα Νέα, που έκανε λόγο για «ένα δικαστικό κύκλωμα… ούτως ή άλλως η δικογραφία θα αφαιρεθεί σύντομα από τα χεριά των υπόπτων», γράφει μεταξύ άλλων, για το σκάνδαλο της Νovartis, χαρακτηρίζοντας ως «ύποπτους» τους ίδιους τους εισαγγελείς διαφθοράς.
Το ζήτημα αρμοδιότητας
Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, το σκέλος της υπόθεσης της Novartis, για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα πρέπει να ανατεθεί σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.
Το μείζον ζήτημα ωστόσο που ανακύπτει, είναι εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών αναθέσει το σύνολο της δικογραφίας σε Ειδικούς Εφέτες, δηλαδή και το σκέλος το οποίο ακόμα είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής, το οποίο αφορά τους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τους οποίους μάλιστα σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αναμένονται στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και τις αμερικανικές Αρχές.
Και τούτο, διότι όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να ανατεθεί σε Εφέτες εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας της υπόθεσης και για την επιτάχυνση της διερεύνησης, με μόνη διαφορά ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς δεν είναι πρωτοδίκης αλλά είναι και η ίδια Εφέτης.
Αποτέλεσμα θα ήταν εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών ψηφίσει υπέρ της ανάθεσης της δικογραφίας συνολικά σε Εφέτη, να έχει επιλέξει ουσιαστικά ποιος εφέτης θέλει να πάρει το σύνολο της δικογραφίας στα χέρια του, αφαιρώντας την από την κα Τουλουπάκη και τους αντιεισαγγελείς Εφετών που στελεχώνουν την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Θα πρόκειται δηλαδή για αφαίρεση δικογραφίας κατά παράβαση ειδικής διάταξης από ισότιμο ιεραρχικά εφέτη εισαγγελέα την οποία επανεξέλεξε το ανώτατο δικαστικό όργανο, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, πάλι από 4 εφέτες κρίθηκε απαράδεκτο το αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη.
«Η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα, εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και έπειτα από συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα έστω κι αν αφορά εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του», αναφέρει η ειδική διάταξη που θωρακίζει το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και όχι μόνο.
Μια θωράκιση που δεν επιτρέπει αφαίρεση δικογραφίας ακόμα κι αν κάποια εγκλήματα δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση.
Πολύ περισσότερο τώρα που η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά εγκλήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται και πρώην κυβερνητικοί παράγοντες και που κατ’ εξοχήν υπάγονται και μόνο στην αρμοδιότητα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς.
Η πρώτη προσπάθεια αφαίρεσης της επίμαχης δικογραφίας δεν ευοδώθηκε με την πρωτοφανή προσπάθεια συλλογής υπογραφών το 2018, ενώ οι μηνύσεις κατά της Ελ. Τουλουπάκη από πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν αρχικά στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Είτε σήμερα είτε την ερχόμενη Πέμπτη πάντως αναμένεται στη διάρκεια της Ολομέλειας να αποφασιστεί αν η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα θα οδηγήσει σε μια προφανή παραβίαση των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου με πρόσχημα την καλύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis.
Η πιθανή αφαίρεση της δικογραφίας από τα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση (Ελ. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλης και Χρ. Ντζούρας), άσχετα με τις όποιες τυχόν αβλεψίες ή ακόμα και παραλείψεις σε μια προανακριτική διαδικασία που δεν έχει όμως ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των υποθέσεων που με ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και υπό το βάρος μιας ιδιότυπης σύμπραξης ΜΜΕ και κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ακόμα ένα επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη μονοπάτι, ότι το σκάνδαλο της Novartis υπάγεται στο νομοθετικό πλαίσιο για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος.
Ήδη για την αφαίρεση της δικογραφίας στο σύνολό της από τον φυσικό της ανακριτή και ύστερα από τόσες επίπονες προσπάθειες δύο χρόνων, εισαγγελικές πηγές μιλούν στην Εφημερίδα των Συντακτών για ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)