Το θέμα της ονοματοδοσίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δεν ήρθε τυχαία στην επιφάνεια ούτε κάποιοι στο Μαξίμου αποφάσισαν να το ανακαινίσουν και μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2018 όπου θα κριθεί και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Μαξίμου η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας στη γειτονική χώρα και την εγκατάλειψη του αλλητροτισμού του Νίκολα Γκρουέφσκι, «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας» για να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Τον Ιούλιο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να δεχθεί πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία για λύση που θα τις προταθεί. Να βρεθεί δηλαδή προ τετελεσμένων και μάλιστα έχοντας ανοιχτό το μεγάλο θέμα της εξόδου από τα προγράμματα προσαρμογής- μνημόνια.
Γι αυτό και αποφασίσθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες να λάβει χώρα σύσκεψη, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Μαξίμου για το θέμα όπου ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Στο Μαξίμου θα είναι «παρών» και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Εκεί ο πρωθυπουργός, πέρα από τα παραπάνω, θα ενημερώσει ότι η Αθήνα αναμένει μια κίνηση καλής θέλησης από την ΠΓΔΜ πέρα από την αλλαγή σε επίπεδο ρητορικής. Την ίδια ώρα η Κυβέρνησης προσέρχεται με τη θέση που εξέφρασε και στις προγραμματικές της δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2015 στη Βουλή (όπου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης) για «συμφωνία erga omnes με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Από εκεί και πέρα ο κ. Κοτζιάς όπου και χειρίζεται το θέμα και γνωρίζει τι έχει υποθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην πρώτη συνάντηση στις Βρυξέλλες των εκπροσώπων των δύο χωρών με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ (Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι) με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, πρόσφατα στον Real fm δήλωσε πως «Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα».
Επιπροσθέτως η Κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της να υπάρξει διακομματική συμφωνία στη Βουλή για τη λύση χωρίς ουδείς μέχρι τώρα να αποκλείσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ΠτΔ όταν και αν έχουμε κάποια λύση στο τραπέζι. Επί του παρόντος τελούμε εν αναμονή της επόμενης συνάντησης τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Το σίγουρο είναι ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ δεν έγινε καμία αναφορά στην ονοματοδοσία, απλά αντηλλάγησαν οι καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος και επιβεβαιώθηκε το καλό πλέον κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.