Επιχειρούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Σκοπιανό

Του Βασίλη Σκουρή
Προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό επιχειρείται στο παρασκήνιο, με συγκέντρωση υπογραφών που αμφισβητεί την θέση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.Οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας, μάλιστα, καλούν με κείμενό τους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκηρύξει δημοψήφισμα εάν ο όρος «Μακεδονία» συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση για την ονομασία του κράτους της FYROM.
Το κείμενο που προωθείται στο παρασκήνιο για υπογραφές και που αποκαλύπτει το real.gr έχει ως εξής:
«Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιανουάριος 2018
Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο
Θέμα: Ονομασία των Σκοπίων
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Με αυτή μας την επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία μας για ένα θέμα το οποίο χρονίζει για πάνω από δυο δεκαετίες, όπως όμως αντιλαμβανόμαστε, επίκειται να «κλείσει» σε μερικούς μήνες. Πρόκειται για την ονομασία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων.
Απευθυνόμαστε σε σας γιατί η θέση σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδίδει στην γνώμη σας ιδιαίτερη βαρύτητα γι’ αυτό το εθνικό θέμα και ως εκ τούτου έχετε την ευθύνη να αποτρέψετε εξελίξεις που θα μπορούσαν να είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε στις 13 Απριλίου 1992 πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με θέμα την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Γνωρίζουμε επίσης και τα αποτελέσματα της σύσκεψης τα οποία ανακοινώθηκαν ως εξής: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία». Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει».
Αυτό όμως που έγινε αργότερα είναι παντελώς απαράδεκτο. Χωρίς νεότερη ρητή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, θεωρήθηκε και μάλιστα δηλώθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αλλά διατηρήθηκε και από μετέπειτα κυβερνήσεις, ότι «Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή»!
Πώς είναι δυνατόν να δηλώνεται μια τέτοια απαράδεκτη θέση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ διαρκούσης της διαπραγμάτευσης; Τι διαπραγματεύεται το ΥΠΕΞ, εφόσον έχει ήδη υποσχεθεί το μέγιστον; Η ισχύουσα λύση πρέπει να βασίζεται στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι σας ζητάμε: ο όρος «Μακεδονία» να μη συμπεριλαμβάνεται στην Ελληνική πρόταση για την ονομασία του κράτους της ΠΓΜΔ, σύμφωνα με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992. Στην περίπτωση που οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση εκτραπεί από αυτήν, παρακαλείσθε να επιδιώξετε με όλο το καταξιωμένο κύρος σας, αλλά και καθήκον σας, την προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα της αποδοχής ή όχι της εκτροπής από την απόφαση του 1992 αποκλεισμού το ονόματος «Μακεδονία».
Εξοχότατε, ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας,
Υ.Γ. κάθε ένας από τους υπογράφοντες της παρούσας επιστολής εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις».

Πηγή: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.