Β-52 «Stratofortress»: Η άφιξη στη Σούδα δεν είναι τυχαία – Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

«Προκεχωρημένη βάση» των Β-52 η Σούδα;

Ποιο ήταν ακριβώς το μήνυμα που εκπέμπεται από την προσγείωση του υπερμεγέθους βομβαρδιστικού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ακρωτήρι; Τα Β-52 «Stratofortress» δεν προσγειώνονται παντού, έχουν συγκεκριμένες βάσεις, άλλωστε η αυτονομία τους επιτρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, συν του γεγονότος ότι δύναται να εξυπηρετηθούν και από ιπτάμενο τάνκερ KC-135. Οι «μητρικές» βάσεις των Β-52 είναι δυο στην Αμερική και υπάρχουν βάσεις «μεταστάθμευσης- εξόρμησης» στην Μεγάλη Βρετανία, μια βάση σε νησί του Ειρηνικού (στην μέση του πουθενά), ενώ σε προγενέστερο χρόνο οι επιλογές των ΗΠΑ ήταν κι άλλες: Κουβέιτ, Ιορδανία, Κατάρ κι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός πως δεν προσγειώνονται συχνά έχει να κάνει και με το ότι δύναται να φέρουν στρατηγικά όπλα, αλλά κι επειδή έχουν ιδιαίτερες ανάγκες υποστήριξης- εξυπηρέτησης.

Η Προσγείωση στην Σούδα

Η τροχοδρόμηση πάντως στον διάδρομο της Σούδας, δημιουργεί ένα σαφές «προηγούμενο», διότι τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ δεν κατεβαίνουν όπου να ναι, είπε με νόημα ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού Επιτελείου. Δεν κατέβηκε σε κάποια από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ενώ παρέμεινε στη βάση της Κρήτης από την 1 έως τις 4 Νοεμβρίου, συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα, μετά από αυτή την εξέλιξη κι από την προβολή δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Αμερικανική πρεσβεία, αποτελεί μια πρωτοφανή καινοφανή πρωτοτυπία που δείχνει την μεταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών της θεώρησης που υπήρχε για την περιοχή μας, αλλά και την υποστήριξη που μπορεί η Ελλάδα να παρέχει για μια ευρεία γκάμα αεροπορικών δραστηριοτήτων. Οι πτήσεις αυτές των Β-52 γίνονται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των ιπταμένων αλλά και προβολής ισχύος σε θέατρα επιχειρήσεων Ειρηνικού, Ευρώπης και Αλάσκας.

Η πτήση πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο

Στις αρχές του μήνα το συγκεκριμένο Β-52 είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την βάση εξόρμησης της Μ. Βρετανίας, προερχόμενο από τις ΗΠΑ. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύονταν από μαχητικά F-35 της Αμερικής αλλά και της Ιταλίας. Στο όριο του FIR Αθηνών παρελήφθη από αεροσκάφη F-16 Block 52 plus της 343 Μοίρας «Αστέρι» όπου το συνόδευσαν έως το FIR Λευκωσίας. Εκεί ανέλαβε τη συνοδεία του βομβαρδιστικού η 340 Μοίρα «Αλεπού», με τον ίδιο τύπο μαχητικών αεροσκαφών. Το «Stratofortress» με τα Ελληνικά φτερά στο πλάι του πέταξαν πάνω από τον θαλάσσιο χώρο της κατεχόμενης Κύπρου και ύστερα πήραν νότια πορεία προς τη Συρία. Τα δυο F-16 Block 52 plus αποχαιρέτησαν το βομβαρδιστικό στο νότιο όριο του FIR Λευκωσίας, αναστρέφοντας για την βάση τους την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας.

Ακόμη κι αυτό, η συνοδεία δηλαδή του Αμερικανικού Β-52 δεν γίνεται απ’ όλες τις αεροπορίες, οι Αμερικανοί είναι πολύ «επιλεκτικοί» είπε ιπτάμενος από το Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνοδείες κάνουν συνήθως οι Βρετανοί και οι Νοτιοκορεάτες όταν το βομβαρδιστικό φτάνει μέχρι. Υπάρχουν και λίγες αεροπορίες από χώρες της Β. Ευρώπης. Ψηφίζουν Ελλάδα ακόμη κι αν ο Τραμπ είναι παρέα με τον Ταγίπ Οι κινήσεις αυτές θεωρητικά είναι και μήνυμα προς το εσωτερικό της Τουρκίας, παρά το γεγονός πως Ντόναλτ Τράμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζονται για να συσφίξουν και πάλι τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες…

Σίγουρα όμως είναι κι’ ένας επιπλέον ελιγμός των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρεί ν’ αναδείξει τον γεωστρατηγικό ρόλο και της Ελλάδας μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Ανώτατα στελέχη του Ελληνικού Επιτελείου επιχειρούν να φανεί η κίνηση των Αμερικανών ως επιτυχία των όσων έχουν γίνει επί Ελληνικού εδάφους τόσο σε επίπεδο διπλωματίας, όσο και στα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας καθώς την ίδια στιγμή στο άλλο άκρο της Ελληνικής επικράτειας, στην Αλεξανδρούπολη έχει δέσει το τύπου καταμαράν «USNS Carson City». Στον Έβρο βρέθηκε και ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ με έδρα την Ευρώπη Αντιστράτηγος Cavoli ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τις δυνατότητες που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: hellasjournal.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.