Στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», έφθασε στις 10:30 στη Βουλή και την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας, ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο επικεφαλής του Καναλιού της Βουλής Νίκος Σίμος.
Αμέσως κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου ήδη βρίσκονταν ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι των κομμάτων. Η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε θερμή χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Βούτση και τον Κώστα Σημίτη, συνομίλησε για λίγο με τη Φώφη Γεννηματά, ευχαρίστησε θερμά τον Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντάς του «θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά», ενώ στη συνέχεια κάθισε δίπλα στην Ολγα Γεροβασίλη, η οποία εκπροσωπεί τον Αλέξη Τσίπρα που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, καθώς βρίσκεται σε περιοδεία στη Βοιωτία (είχε όμως χθες συνάντηση με την κυρία Αγγελοπούλου στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου).
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.
Μητσοτάκης: Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται
«”Εν ενί λόγω, η ελληνική επανάστασις ετίμησεν την ανθρωπίνην φύσιν. Διότι το λαμπρότερον και το διδακτικώτερον των θεαμάτων -όσα παριστάνει επί της σκηνής του χρόνου η Ιστορία- είναι η ανέγερσις πεπτωκότος έθνους”. Ο επίλογος της “Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως”, που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μιας νέας προσέγγισής της 200 χρόνια μετά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Πράγματι, είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και, τελικά, να απελευθερώνεται. Και τιμητικό για όλους να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο. Οχι ως στοιχείο μουσειακό. Αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον του. Δύο αιώνες μετά, υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως μία εξέλιξη διαρκείας. Γιατί το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική είναι ταυτόχρονα και στιγμή ρήξης: σε μίαν Ευρώπη δέσμια της Ιεράς Συμμαχίας, ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Και 9 χρόνια μετά συγκροτείται κράτος!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στην αίθουσα της Γερουσίας με αφορμή την Επιτροπή 2021
Ενώ το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής Ιστορίας έγινε άξονας, αφετηρία μιας πολυκύμαντης πορείας στα ανατολικά της ηπείρου και στην Μεσόγειο.Ένα Έθνος αναγεννιέται και, μέσα από τις περιπέτειές του, προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια. Τα 200 χρόνια, λοιπόν, της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους».
Γιάννα Αγγελοπούλου: «Τα 200 χρόνια από την επανάσταση αποτελούν ορόσημο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα»
Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου. «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», τόνισε.
Η κυρία Αγγελοπούλου από τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας είχε θερμές χειραψίες με τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αλλά και η Ολγα Γεροβασίλη.
Τα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021»
O πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σε αυτήν συμμετέχουν:
Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και τη Βρετανία:
Mark Mazower,
Roderick Beaton και
Richard Clogg.
Οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού:
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,
Στάθης Καλύβας και
Δημήτρης Γόντικας.
Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.
Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι:
Πασχάλης Κιτρομιλίδης,
Κώστας Κωστής,
Ευάνθης Χατζηβασιλείου,
Μαρία Ευθυμίου,
Ελπίδα Βόγλη και
Ιωάννα Λαλιώτου.
Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως:
ο Γιάννης Βούλγαρης,
ο Νίκος Μουζέλης
και ο Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο
Ναπολέων Μαραβέγιας.
Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό
«παρών». Με τους
Σταύρο Ζουμπουλάκη,
Θεόδωρο Κουρεντζή,
Δέσποινα Μουζάκη,
Δημήτρη Παπαϊωάννου και
Αικατερίνη Καμηλάκη.
Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα
πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της
Ιατρικής και της Γενετικής:
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης,
Ελευθερία Ζεγγίνη,
Μαρία Θέμελη,
Νίκολας Νεγκροπόντε,
Χρήστος Παπαδημητρίου
και Ιωάννης Ταρνανάς
Ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην επιτροπή οι:
Μάρκος Βερέμης και
Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.
Εκπρόσωποι από το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, βρέθηκαν στη Βουλή για την επίσημη έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Συνομιλίες κατ’ ιδίαν είχαν όμως με τη Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως φυσικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην αίθουσα του κοινοβουλίου παρίστατο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Πριν από την ομιλία της στην αίθουσα της Βουλής, η Γιάννα Αγγελοπούλου κάθισε στα έδρανα και είχε σύντομες ομιλίες με βουλευτές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου συνομίλησε όμως και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρέτησε εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ζεστός ήταν και ο ασπασμός του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη Βουλή η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε σύντομες συνομιλίες και χειραψίες με πολιτικούς από όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής.
Τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της προέδρου της Επιτροπής 2021, Γιάννας Αγγελοπούλου στη Βουλή. Μάλιστα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά στο τετ α τετ τους είχαν και έναν σύντομο διάλογο εκτός πολιτικής επικαιρότητας και της επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς μίλησαν για τα παιδιά τους και τις σπουδές τους.
Στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το «παρών» στη Βουλή έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που χαιρέτησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Πηγή: iefimerida.gr