Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία πενήντα χρόνια με τους νεκρούς να αγγίζουν τις 130.000 και 350.000 να μένουν ανάπηροι.
Βαρύς είναι ο φόρος αίματος που εξακολουθεί να πληρώνει η χώρα μας εξαιτίας των θανατηφόρων τροχαίων στους ελληνικούς δρόμους. Τα τροχαία εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 19-29 ετών, τη δεύτερη για παιδιά 5-14 ετών και την τρίτη αιτία για τις ηλικίες 30-44 ετών όπως αναφέρει η Μαρία Λιλιοπούλου στο «Έθνος».
Συνολικά τα τελευταία πενήντα χρόνια 130.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία, ενώ 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι. Παρόλα αυτά περισσότερες από τις μισές παραβάσεις (53%) που εξακολουθούν να διαπιστώνονται στους ελληνικούς δρόμους σχετίζονται με την παραβίαση του ορίου ταχύτητας.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σε ημερίδα που με θέμα την «Οδική Ασφάλεια χωρίς Σύνορα- Πρωτοβουλία ενημέρωσης επαγγελματιών ιδιωτών οδηγών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, στην Ελληνική και Αλβανική επικράτεια», που διοργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Συχνότερα θύματα είναι οι πλέον ευάλωτοι χρήστες των οδών, καθώς βάσει των στοιχείων, ακόμα και σήμερα το 70% των νεκρών από τροχαία σε δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων είναι πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Οι θάνατοι από τροχαία συμβαίνουν κατά 54% σε επαρχιακό δίκτυο, κατά 38% στις πόλεις και τους οικισμούς και κατά 8% στους αυτοκινητοδρόμους.
«Η τάση της τελευταίας 30ετίας για την εξάρτηση από τα μηχανοκίνητα οχήματα οδήγησε σε μία άνιση κατανομή του αστικού και υπεραστικού χώρου μεταξύ μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και ανθρώπου. Η πόλη αντιμετώπισε το οδικό δίκτυο ως αγωγό κυκλοφορίας μετακινούμενων από το ένα σημείο στο άλλο ξεχνώντας τον πραγματικό ρόλο της έννοιας του δρόμου ως δημόσιου χώρου με έντονη την παρουσία του ανθρώπου» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης προσθέτοντας πως ο χώρος που έλειπε πάρθηκε από τη θέση της γειτονιάς αλλά και από την κατάργηση του παιδικού παιχνιδιού στους δρόμους των πόλεων με αποτέλεσμα να θεωρείται επικίνδυνο ακόμα και το να πηγαινοέρχονται τα παιδιά με τα πόδια στο σχολείο.
«Η αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειας των πεζών και των ευάλωτων χρηστών», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης «προϋποθέτει την ενίσχυση της χωρικής συνοχής στο δημόσιο χώρο και τη βελτίωση του αστικού και του οδικού περιβάλλοντος των πόλεων μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αυτό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος που ήδη προωθεί πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή όπως η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, η Εθνική Στρατηγική για την Προσβασιμότητα και η επικαιροποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας για τον αστικό χώρο».