Ακόμη ένα μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη εμπλέκεται στις αποκαλύψεις των Paradise Papers. Μετά την «οφσορούχο» σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ξάδελφος του εμφανίζεται να έχει offshore εταιρία σε φορολογικό παράδεισο.
Ο λόγος για τον Γιώργο Μητσοτάκη ο οποίος πέρα από την εμπλοκή του ονόματός του σε offshore στον φορολογικό παράδεισο της Αρούμπα εμφανίζεται και ως σύμβουλος της Ντόρας Μπακογιάννης.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το ραδιόφωνο 24/7 και ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας, μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), το όνομα του Γεώργιου Μητσοτάκη, εξαδέλφου του αρχηγού της ΝΔ, εμπλέκεται σε offshore κατασκευής αντιεκρηκτικών υλικών στην Αρούμπα. Εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλός της.παραδείσιας εταιρίας.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την εταιρία Deto-Stop International AVV, με έδρα την οδό Caya G.F. (Betico) Croes. H offshore αυτή ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1994 και διαγράφηκε από τα μητρώα τον Σεπτέμβριο του 1997.
Όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ, σε κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ονομασία «Deto-Stop» έγινε γνωστή λίγα χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τότε, η ελληνική εταιρεία Κατασκευή Αντιεκρηκτικών Πλεγμάτων Αλουμινίου, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και στην οποία συμμετείχε ο Γεώργιος Μητσοτάκης προωθούσε το υλικό Deto-Stop που μπορούσε να τοποθετηθεί σε οχήματα και δεξαμενές καυσίμων υποσχόμενο τη μείωση των πιθανοτήτων έκρηξης.
Ποιός είναι ο Μητσοτάκης των Paradise Papers
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το news247, o Γεώργιος Μητσοτάκης που εντοπίστηκε στο μητρώο των offshore της Αρούμπα να συνδέεται με την Deto-Stop International AVV γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1953 στα Χανιά.
Ίδια ακριβώς ημερομηνία και τόπο γέννησης έχει και ο Γεώργιος Μητσοτάκης της ελληνικής εταιρείας «Κατασκευή Αντιεκρηκτικών Πλεγμάτων Αλουμινίου» που εμπορευόταν το αντιεκρηκτικό υλικό Deto-Stop στην Ελλάδα. Όταν ακυρώθηκε οριστικά η σύμβαση το 2006 και έγινε η προσφυγή στη δικαιοσύνη, ο Γεώργιος Μητσοτάκης κινήθηκε και κατά της εφημερίδας «Παρόν» που είχε δημοσιεύσει σειρά ρεπορτάζ για το θέμα.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2009, στην εφημερίδα «Παρόν» δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Ζητάει και τα ρέστα ο ανιψιός του Μητσοτάκη» στο οποίο αναφέρονταν τα εξής:
«Κάπου 160 εκατ. ευρώ, ζητάει από το ΥΕΘΑ ο Γιώργος Μητσοτάκης (ανιψιός του επίτιμου), με αγωγή που κατέθεσε (και θα εκδικαστεί στις 13 Φεβρουαρίου) επειδή ακυρώθηκε η σύμβαση για την προμήθεια του «άχρηστου», όπως διαβεβαιώνουν και τα Αμερικανικά Στρατά, υλικού Deto-Stop που πήγε να μοσχοπουλήσει στην ΕΛΒΟ, αγορά την οποία ματαίωσε τελικά τον Ιανουάριο του 2006 ο τότε υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, που κατάλαβε ότι όλη αυτή η.. εφεύρεση του αντιεκρηκτικού μόνο ζημιά προκαλούσε στα αεροπλάνα, στα τανκς και τα αυτοκίνητα, όπως διαπιστώθηκε. Και το λένε μάλιστα και επίσημα έγγραφα.
Ο Γιώργος Μητσοτάκης, που έκανε αγωγή και στο «Π» ζητώντας 1,6 εκατ. ευρώ επειδή αποκαλύψαμε το διακομματικό σκάνδαλο μέχρι που το σταμάτησε ο Γ. Λαμπρόπουλος και το έστειλε στον Εισαγγελέα, ζητά αρχικά 7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Άμυνας και… συνεχίζει!
Διεκδικεί από την ΕΛΒΟ 160 εκατ. ευρώ, επειδή με υπαιτιότητά της, όπως υποστηρίζει, δεν εκτελέστηκε η σύμβαση που είχε υπογράψει μαζί του!
Όπως είναι γνωστό -και από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας- η σύμβαση δεν υλοποιήθηκε, γιατί απλούστατα το υλικό με το οποίο θα εφοδίαζε τα άρματα μάχης και τα βυτιοφόρα του Στρατού για να μην εκρήγνυνται, δεν ενδείκνυται, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ακατάλληλο»
Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, όπου αναφέρονται τα στοιχεία των προσώπων που συμμετέχουν στην «Κατασκευή Αντιεκρηκτικών Πλεγμάτων Αλουμινίου», περιλαμβάνονται και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας του Γεώργιου Μητσοτάκη, Αλκιβιάδης και Ευτέρπη. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso με τίτλο «Η Σημίτη γέννησε την κόρη του Μητσοτάκη» τον Οκτώβριο του 2007, αναφέρεται ότι «ο Αλκιβιάδης Μητσοτάκης είναι πρώτος εξάδερφος με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας».
Στην επίσημη λίστα της ελληνικής αποστολής 118 ατόμων στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη με επικεφαλής την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εμφανίζεται το όνομα του Γεώργιου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του συμβούλου. Εμφανίζονται τα εξής ονόματα:
Γεώργιος Μητσοτάκης, Σύμβουλος, Υπουργείο Εξωτερικών
Ευτέρπη Μητσοτάκη, Σύμβουλος, Υπουργείο Εξωτερικών
Επισημαίνεται πως μέχρι στιγμής ο Γιώργος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία δήλωση ούτε έχει βγάλει κάποια επίσημη απάντηση. Φυσικά, ούτε και η Νέα Δημοκρατία.
Το Deto-Stop και τα 160 εκατ. ευρώ
Ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του Deto-Stop ξεκίνησε το 2001 με υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΓΕΣ και της ΕΛΒΟ που θα προμηθευόταν το υλικό για την εγκατάσταση του υλικού σε βυτιοφόρα, οχήματα και δεξαμενές του Ελληνικού Στρατού. Δύο χρόνια αργότερα άλλη μία σύμβαση υπογράφηκε για προμήθεια αντιεκρηκτικού υλικού.
Το 2004 μελέτη για λογαριασμό υπουργείου Άμυνας εισηγείτο την επέκταση της χρήσης του Deto-Stop σε δεξαμενές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Επιπλέον στην μελέτη προτεινόταν σύμφωνα με πληροφορίες η χρήση του υλικού στα νέα τότε Leopard 2. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το συνολικό κόστος της σύμβασης για να γίνουν όλα αυτά θα ανερχόταν στα 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Άμυνας.
Αυτές οι αντιπαραθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί η συγκεκριμένη σύμβαση υπό διεξοδική εξέταση, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι σε απόρρητη έκθεση μελών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου εκφραζόταν η άποψη ότι «η τοποθέτηση του αντιεκρηκτικού υλικού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μηχανικά προβλήματα λόγω δημιουργίας ρινισμάτων».
Στα δημοσιεύματα του Τύπου αναφερόταν ότι εκείνη την περίοδο υπήρχαν πολιτικές πιέσεις ώστε να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις για την προμήθεια του υλικού, όμως τον Αύγουστο του 2004 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιοαπέρριψε εισήγηση για την αγορά του υλικού για τις δεξαμενές καυσίμων του ΓΕΣ. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι το θέμα του Deto-Stop είχε πάει για δεύτερη φορά στο εν λόγω στρατιωτικό όργανο μέσα σε διάστημα δέκα ημερών παρά το γεγονός ότι στα ίδια τα έγγραφα του ΓΕΣ χαρακτηριζόταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων και ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ζητούσαν επίμονα την αφαίρεση του υλικού από τα οχήματα στα οποία είχε τοποθετηθεί.
Τον Οκτώβριο του 2005 η ΕΛΒΟ που ήταν η ανάδοχος των συμβάσεων με το ΓΕΣ διαμαρτυρήθηκε με εξώδικο για την μη ομαλή εξέλιξη των συμβάσεων από υπαιτιότητα του Στρατού.
Έναν μήνα μετά η ελληνική εταιρεία του κυρίου Μητσοτάκη έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες εξώδικο προς την ΕΛΒΟ, τον υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και άλλους αποδέκτες ζητώντας από την ΕΛΒΟ σχεδόν 3 εκατομμύρια για το υλικό που είχε παραχθεί αλλά δεν είχε παραδοθεί και ανέφερε ότι θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη, όπως και έγινε αφού η σύμβαση τελικά δεν υλοποιήθηκε με οριστική απόφαση το 2006 καθώς το υλικό είχε κριθεί «μη ασφαλές».