ΕΦΟΡΙΑ : ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ… χωρίζουν τα ζευγάρια – Υπέρ και κατά

Φορολογικό διαζύγιο θα μπορούν να πάρουν τα ζευγάρια από το 2019. Διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους, αρχής γενόμενης για τα εισοδήματα του 2018 υπό την προϋπόθεση ότι ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει και υποβάλει αίτημα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η διάταξη αυτή έρχεται να εφαρμόσει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε ότι τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που σκέφτονται να υποβάλουν το επόμενο έτος ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να το σκεφτούν, γιατί το μέτρο αυτό μπορεί να έχει πλεονεκτήματα, όπως η έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού σημειώματος, αλλά μπορεί να βάλει τους συζύγους σε μπελάδες. Η υποβολή χωριστών δηλώσεων συμφέρει  κυρίως όσους έχουν επιστροφή φόρου αλλά τη χάνουν γιατί προκύπτει οφειλή φόρου για τον άλλο σύζυγο ή ο ένας από τους δυο συζύγους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου. Αντίθετα, για όσους πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, τους συμφέρει η υποβολή κοινής δήλωσης.

Τα υπέρ και τα κατά

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Στα πλεονεκτήματα της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης είναι ότι εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον κάθε σύζυγο. Αυτό σημαίνει ότι:
– Ο κάθε σύζυγος πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί και, το βασικότερο, εισπράττει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός της επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.
– Ο σύζυγος που δεν χρωστάει στην Εφορία μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα. Σήμερα, εάν ένας από τους δυο συζύγους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί
η οφειλή του συζύγου.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αντίθετα η ξεχωριστή φορολογική δήλωση δεν συμφέρει τα ζευγάρια όταν:
– Ενας από τους δυο πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων. Με την υποβολή κοινής δήλωσης ο άλλος σύζυγος μπορεί να καλύψει με τα εισοδήματά του τη διαφορά που προκύπτει για να μην επιβαρυνθεί ο άλλος. Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων, το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ για κάθε σύζυγο, ενώ με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους.
– Ενας από τους δυο δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό δαπανών που πραγματοποιούνται με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Με την υποβολή χωριστών δηλώσεων, αν δεν καλύπτεται το αφορόλογητο, ο σύζυγος θα πληρώσει έξτρα φόρο.

Πηγή: https://www.tanea.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.