Η ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και η κρίση στην Καταλονία είναι μερικά από τα γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο το 2017.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Στις 20 Ιανουαρίου ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, 70 ετών, ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ με σύνθημα: “Η Αμερική πρώτα”, όμως οι υποψίες για συνεργασία με τη Ρωσία αμαυρώνουν τη θητεία του από την αρχή της.
Ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, αποσύροντας ή απειλώντας να αποσύρει τις ΗΠΑ από πολλές διεθνείς συμφωνίες όπως για το ελεύθερο εμπόριο, το κλίμα, τη μετανάστευση και την υγεία.
Στις 6 Δεκεμβρίου προκαλεί εκ νέου αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και πυροδοτώντας νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.
Έναρξη του Brexit
Στις 29 Μαρτίου το Λονδίνο ξεκίνησε τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τη Μεγάλη Βρετανία.
Στις 8 Ιουνίου διεξάγονται πρόωρες εκλογές, τις οποίες προκάλεσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ελπίζοντας να ενισχύσει τη θέση της στο κοινοβούλιο. Ωστόσο η Μέι βλέπει την πλειοψηφία της να μειώνεται.
Έπειτα από μήνες συζητήσεων στις 8 Δεκεμβρίου οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμφωνούν στους όρους του διαζυγίου τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση.
Πολιτικός “σεισμός” στη Γαλλία
Στις 7 Μαΐου ο κεντρώος φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, κερδίζει με διαφορά τις προεδρικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν. Επικεφαλής του κινήματος En Marche, το οποίο είχε ιδρύσει λίγο πριν από τις εκλογές, διώχνει για πρώτη φορά από το Μέγαρο των Ηλυσίων τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό και τους Les Republicains.
Η Μέση Ανατολή σε αναβρασμό
Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διακόπτουν αιφνιδιαστικά τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις και ότι είναι θετικά διακείμενο προς το σιιτικό Ιράν.
Τον Νοέμβριο η παραίτηση, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε, του Πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος από το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του, όξυνε την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Το Ριάντ κατηγορεί επίσης την Τεχεράνη ότι στηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα
Στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγκγιάνγκ, διεξάγει την έκτη πυρηνική της δοκιμή, την ισχυρότερη μέχρι στιγμής.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει ότι η χώρα του έχει γίνει πυρηνική δύναμη, μετά την επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου τύπου πυραύλου, ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί “να καταστρέψει ολοσχερώς” τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης.
Ροχίνγκια: Εθνοκάθαρση
Μετά τις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον θέσεων της αστυνομίας της Μιανμάρ, ο στρατός της χώρας απαντά με επιδρομές στα χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας. Περισσότερα από 650.000 μέλη της έχουν εγκαταλείψει έκτοτε τη χώρα και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την “εθνοκάθαρση” των Ροχίνγκια, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει λόγο για “στοιχεία γενοκτονίας”.
Η Καταλονία υπό κηδεμονία
Την 1η Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας διεξάγεται παρά την απαγόρευσή του από τη δικαιοσύνη της Ισπανίας.
Στις 27 Οκτωβρίου το καταλανικό κοινοβούλιο κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας. Η Μαδρίτη θέτει υπό κηδεμονία την Καταλονία, καθαιρώντας την περιφερειακή κυβέρνηση και διαλύοντας το κοινοβούλιο για να προκηρύξει νέες περιφερειακές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.
Ο καθαιρεθείς Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν καταφεύγει στο Βέλγιο για να γλιτώσει από τις νομικές διώξεις.
Σκάνδαλο Γουάινστιν
Στις 5 Οκτωβρίου ο πρώην ισχυρός άνδρας του Χόλιγουντ, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες.
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε διάφορες χώρες κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, επιθέσεις, ακόμα και βιασμούς στον χώρο του κινηματογράφου, της πολιτικής και των Μέσων Ενημέρωσης.
Ζιμπάμπουε: Η πτώση του Μουγκάμπε
Στις 21 Νοεμβρίου ο 93χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε παραιτείται από την προεδρία της Ζιμπάμπουε έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία. Είχε προηγηθεί ένα πραξικόπημα του στρατού με την υποστήριξη του κόμματος του Μουγκάμπε μετά την αποπομπή του αντιπροέδρου της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος τελικά τον διαδέχεται.
Το Ισλαμικό Κράτος ηττάται, αλλά δεν εξαλείφεται
Στις 9 Δεκεμβρίου η Βαγδάτη ανακοινώνει τη νίκη της επί του Ισλαμικό Κράτος, όμως σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το Ιράκ.
Στη Συρία, αν και το ISIS έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατείχε, επανέκαμψε στις αρχές Δεκεμβρίου στην επαρχία Ιντλίμπ.
Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε φέτος τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές άλλες χώρες, από την Αίγυπτο ως τη Βρετανία.
Κλιματική αλλαγή
Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 2017 χαρακτηρίστηκε από την ανακοίνωση την 1η Ιουνίου της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Σειρά καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σημειώθηκαν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, από κυκλώνες μέχρι πυρκαγιές, ενώ η χρονιά που τελειώνει αναμένεται να είναι μια από τις τρεις πιο ζεστές που έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ