Η συνολική αξία της πώλησης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ – Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε συνολικό ύψος πλέον των 170 εκατ. ευρώ
Η καθυστέρηση της μεταβίβασης του 67% των μετοχών του ΟΛΘ προς την κοινοπραξία Diep – CMA – Belterra, προκάλεσε ανησυχίες για το εάν η επένδυση θα ολοκληρωθεί αφού υπάρχουν συνεχείς αναβολές. Τη φορά αυτή αιτία ήταν η εγγυητική επιστολή.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ ο εκδότης της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής (τράπεζα Promsvyazbank) με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας τέθηκε υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης. Κατόπιν τούτου όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή της μεταβίβασης αναβλήθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18.00.
Από την πλευρά της κοινοπραξίας υπάρχει σιγουριά ότι η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά και οι μετοχές θα αλλάξουν χέρια την ερχόμενη Πέμπτη.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της κοινοπραξίας η συγκεκριμένη τράπεζα κρατικοποιήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση που προχώρησε σε αλλαγή της διοίκησης της: «Αυτό που προβλέπεται βάση του κανονισμού της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι ότι οι πράξεις που πραγματοποιήθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες «παγώνουν» και επανεξετάζονται. Αυτό θα συμβεί και με την εγγυητική» και προσθέτουν: «Μάλιστα την επανέκδοση τη ζήτησε η ίδια η κοινοπραξία. Η εγγυητική θα επανεκδοθεί, υπάρχει επικοινωνία με την τράπεζα η οποία λειτουργεί κανονικά».
Η κοινοπραξία Deutsche Investment (Diep) 50%, η γαλλική CMA (35%) και η Belterra (15%) του Ιβάν Σαββίδη προσέφερε 231 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% των μετοχών.
Προ ημερών, ο αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε δηλώσει: «Υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές».
Εφόσον η διαδικασία συνεχιστεί μέσα στα νέα χρονικά όρια που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ ο φάκελος θα περάσει και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για έγκριση της συμφωνίας έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΘ και θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή, όπως έγινε και με τον ΟΛΠ. Αυτό υπολογίζεται ότι θα συμβεί στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018.
Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία. Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης που είναι το αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ, ανέρχονται σε συνολικό ύψος πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες, πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών, επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.