ΑΝΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ εκλογές ζητάει ο Σγουρίδης

Παναγιώτης Σγουρίδης

Θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά μετά τις περιβόητες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τη μακεδονική γλώσσα, έθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης, καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία και να προκηρύξει εκλογές.

Μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα 104,6 ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι η Συμφωνία ήδη έχει παραβιαστεί και επικαλέστηκε το άρθρο 19 σημειώνοντας ότι  «Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία. Από τη στιγμή που οι γείτονές μας εμμένουν σε αυτά και τα εκστομίζουν έστω και για εσωτερική συνοχή τους και δεν τα αφαιρούν από το Σύνταγμά τους, είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι δεν «δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη Συμφωνία των Πρεσπών και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές»».

Ερωτηθείς εάν το ζήτημα της αναπομπής της Συμφωνίας έθεσε στον πρωθυπουργό και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, ο Παναγιώτης Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».

Επανέλαβε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει πως όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση και δεν θα την ψηφίσει.

«Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τριπλές κάλπες τον Μάρτιο, σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να εμπλακεί ο λαός σε διλήμματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί, όμως, μπορεί να γίνει και αυτό αν η συμφωνία έρθει μέσα στην καρδιά των δημοτικών εκλογών».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε μιλώντας στη συνέχεια και στον Realfm, όπου επανέλαβε ότι: «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τηρηθούν μέχρι το τέλος αυτά τα οποία προσυμφωνήθηκαν στις Πρέσπες, με αποτέλεσμα η συμφωνία που θα έρθει εδώ να μην είναι αυτή που πρέπει να είναι και ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα, η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να την αναπέμψει… Η θέση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη, ότι εμείς δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία όποιες αλλαγές και να γίνουν διότι περιέχει τη λέξη ‘Μακεδονία’ στη σύνθετη ονομασία».

Στο ερώτημα εάν οι δηλώσεις του Ζάεφ εγείρουν θέμα αναπομπής απάντησε: «Φυσικά. Οι Σκοπιανοί δεν ακολουθούν αυτά που λέει η συμφωνία. Θεωρώ ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, έγιναν οι σωστές κινήσεις».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε μετά από δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας εντός κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, όπου έκανε λόγο για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη χώρα.

Μετά τις σοβαρές αντιδράσεις από την Αθήνα και τον Μάθιου Νίμιτς τα Σκόπια προέβησαν σε άμεση αναδίπλωση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκφράζει τη λύπη του «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού Ζάεφ παρερμηνεύτηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Ζάεφ» Τα μαζεύουν στα Σκόπια, κόντρες στην Αθήνα Αντιδράσεις αντιπολίτευσης σε φερόμενη δήλωση Ζάεφ για τη γλώσσα  …

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.