ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ είναι σκανδαλοθηρία

yellow_journalism.jpg Κιτρινισμός 04.12.2018, 17:20 | Ετικέτες:  ΜΜΕ, σκάνδαλα, λαϊκισμός Συντάκτης:  Πέτρος Μανταίος

Ενδιαφέρον έως αναπάντητο το ερώτημα: Τι μπορεί να θεωρείται σκανδαλοθηρία, στον Τύπο, στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Ακόμα και το χρώμα της έντυπης σκανδαλοθηρίας, το κίτρινο (yellow journalism) και ο εξ αυτού κιτρινισμός, αμφιλέγεται αν οφείλεται στο υποκίτρινο χαρτί, στο οποίο, ως πιο φτηνό, τυπώνονταν οι «κίτρινες φυλλάδες» ή στο σκίτσο «Το κίτρινο ανθρωπάκι» («The Yellow Kid») του σκιτσογράφου Ρίτσαρντ Αουτκολτ, που συνεργάστηκε –τέλη 19ου αιώνα– με τα δύο μεγαθήρια του παγκόσμιου Τύπου: «Νιου Γιορκ Γουόρλντ» του Πούλιτζερ (αυτού που θέσπισε το βραβείο ποιοτικής δημοσιογραφίας!) και «Νιου Γιορκ Τζέρναλ» του άσπονδου ανταγωνιστή του Χιρστ.

Τα σκεφτόμουν αυτά χθες το πρωί (τα… γκουγκλάρισα μετά, ώστε να αποφύγω τον… κιτρινισμό), όταν ο περιπτεράς της γειτονιάς μου έδειξε, περιπαικτικά, πρωτοσέλιδο τιτλάκι «σκανδαλοθηρικής» εφημερίδας, που παρέπεμπε σε μέσα σελίδα: «Φανταστικός έρωτας 91χρονης με 30χρονο» (δημοσίευε και φωτογραφία του ζεύγους· σαν σιτεμένος μού φάνηκε ο 30χρονος!).

Αναρωτήθηκα τότε, αν αυτό είναι δημοσιογραφία «σκανδαλοθηρική» ή δημοσιογραφία «της κλειδαρότρυπας» ή… ό,τι άλλο συγγενές. Και δεν είναι… μια χοντροκομμένη πλάκα ή ένα κακόγουστο καλαμπούρι, που ναι μεν αποβλέπει σε παραπάνω φύλλα, άρα σε κέρδος (άλλη περίπτωση αυτή: δεν κερδίζεις ανεβάζοντας φύλλα, αλλά ανεβάζοντας φύλλα, σε προτιμούν οι διαφημιστές!).

Να μείνουμε σ’ αυτό, γιατί το θέμα είναι τεράστιο και ανεξάντλητο: Είναι κιτρινισμός ο «έρωτας 91χρονης με 30χρονο» και δεν είναι κιτρινισμός (και σκάνδαλο) να «φουσκώνεις» την κυκλοφορία για να παίρνεις περισσότερες διαφημίσεις; Είναι ή δεν είναι κιτρινισμός η προβολή των «ημετέρων» και η αποβολή των ετέρων; Κι ας αφήσουμε τις διαβολές και τις συκοφαντίες, που αυτές, στο κάτω της γραφής διώκονται και ποινικά. Τι γίνεται με τον κιτρινισμό που νόμος δεν τον πιάνει;..

 Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FT: Η Ε.Ε. αναζητεί προστασία από τα «fake news» Ενας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός  

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.