Aνάλυση από Handelsblatt-Πώς η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος

Ο ελληνικός ενεργειακός κλάδος είναι στόχος του «έξυπνου χρήματος», εξαιτίας της ύπαρξης νέων αγωγών, πλατφόρμων και υδρογονανθράκων που κρύβονται στη Μεσόγειο, αναφέρει δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Σε εκτενές άρθρο της ελληνικής καταγωγής κας. Μαργαρίτας Μαθιόπουλος τονίζεται πως «πολλοί λίγοι Γερμανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα και κυρίως τον ενεργειακό της κλάδο ως επενδυτική ευκαιρία. Όμως υπάρχουν κάποιοι πιο διορατικοί από τους Γερμανούς».
Η κα. Μαθιόπουλος έχει ιδρύσει την εταιρεία ASPIDE, η οποία είναι ένας γερμανικός όμιλος Ενέργειας και Ασφαλείας που δραστηριοποιείται σε 27 χώρες του κόσμου, με την ίδια να μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου.
Η αρθρογράφος σπεύδει να καταγράψει μία προσωπική της εμπειρία, από ένα πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα:
«Οι Κινέζοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα και κυρίως το Λιμάνι του Πειραιά ως το hub τους προς τη Δ. Ευρώπη. […] Η Ελλάδα κατανοεί ότι βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό και ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι.
Όμως θα πρέπει να αδράξει τώρα την ευκαιρία να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.
Εάν το πράξει θα καταστεί η πύλη εισόδου του φυσικού αερίου που θα ρέει προς την Ευρώπη, προερχόμενο από τρεις πηγές: πρώτα από την Κεντρική Ασία και την Τουρκία, δεύτερον από την Ανατολική Μεσόγειο και τρίτον από τα δικά της ύδατα, τα οποία κρύβουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων», σημειώνει στο άρθρο.
Η αρθρογράφος προτρέπει την Ελλάδα να αρπάξει την ευκαιρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βρει ένα τρόπο να αναπτύξει την οικονομία της και οι πολίτες της να αποκτήσουν ευημερία.
Στα συν της Ελλάδας είναι το ότι διαθέτει ορισμένα ισχυρά γεωπολιτικά κλειδιά καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστούν οι ενεργειακές προμήθειες προς τη Δύση και να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ελληνικές υποχρεώσεις και ευκαιρίες
Προκειμένου, όμως, η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη θα πρέπει να φέρει σε πέρας ορισμένα έργα: Ένα εξ αυτών είναι ο Νότιος Διάδρομος (Southern Gas Corridor) με το ελληνικό τμήμα να αποτελεί ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Ένα ακόμη βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση του Floating Storage and Re-Gasification Unit (FSRU) στη Β. Ελλάδα. Σε αυτό θα καταφθάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προερχόμενο από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή shale gas (φυσικό αέριο από σχιστολιθικά πετρώματα), ενώ ήδη οι εταιρείες Cheniere and Tellurian έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.
Οι προοπτικές ενισχύονται και μέσω της συνεργασίας Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και της Ελλάδας.
«Υπάρχουν ακόμη και ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί κάποια ημέρα να γίνει η «νέα Νορβηγία», καθώς υπάρχουν έρευνες για το φυσικό αέριο στη χώρα, κοντά στην Κρήτη», υποστηρίζει η κα. Μαθιόπουλος.
Ο παράγοντας East-Med-Pipeline
Επιπρόσθετα η Ελλάδα συνεργάζεται με Κύπρο, Ισραήλ και Ιταλία για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του East-Med-Pipeline.
Ηδη, οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλάρι, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ιταλό υπουργό, Κάρλο Καλέντα, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία αναφορικά με τον αγωγό EastMed και έθεσαν ως στόχο την υπογραφή των όρων της διακρατικής συμφωνίας εντός του 2018.
Οι υπουργοί και ο πρέσβης εξέφρασαν την πρόθεση των κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και Ιταλίας να συνεργαστούν για να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του έργου του αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος, τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου όσο και για την ΕΕ.
Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την ηπειρωτική Ευρώπη και θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, μέσω Κύπρου, ενώ ο τρέχον σχεδιασμός αφορά υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 1.300 χιλιομέτρων και χερσαίο αγωγό μήκους 600 χιλιομέτρων.
Ο αγωγός ξεκινά από τις νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό 200 χλμ. Ακολούθως συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη με υποθαλάσσιο αγωγό 700 χλμ, ενώ στη συνέχεια υποθαλάσσιος αγωγός 400 χλμ συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα στην Πελοπόννησο.
Στη συνέχεια χερσαίος αγωγός 600 χλμ διασχίζει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Εκεί ο EastMed θα συνδέεται με υφιστάμενους αγωγούς για να μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αγωγός θα επιτρέψει επίσης τον ανεφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς της Κύπρου με φυσικό αέριο.
Με βάση τις μελέτες η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κ.μ.
«Στα 30 χρόνια πριν από την κρίση η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα. Τώρα τα πράγματα φαίνεται, επιτέλους, ότι αλλάζουν και αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στην νυν ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει η κα. Μαθιόπουλος κάνοντας μνεία στα εγκεκριμένα projects εξόρυξης στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη στα οποίακαι σε επενδύουν Total, ExxonMobil και Eni.
«Η Ελλάδα θα πρέπει, τώρα, να κάνει τα πάντα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αγωγοί έως το 2020. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Είναι, όμως, κρίμα που η χώρα μου, η Γερμανία δεν είδε τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν διάλεξε –τουλάχιστον έτσι το βλέπουν οι Έλληνες- να τιμωρήσει την Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.