Μείζον θέμα για μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αθήνας, αποτελούν τα κομμένα δρομολόγια των λεωφορείων. Η κυβέρνηση δέχτηκε δριμεία επίθεση, ωστόσο, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει εξορθολογισμός των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών χωρίς βαθιές τομές.
«Καταρχήν παραλάβαμε μία κατάσταση δραματική. Καταφέραμε να βγάλουμε πάνω από 100 λεωφορεία και τρόλεϊ στο δρόμο, μέσα σε τρεις μήνες. Το 70% των δρομολογίων έχουν καθυστερήσεις από 20 λεπτά και πάνω. Αυτό δεν είναι αστική συγκοινωνία, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο μισό. Θέλουμε χρόνο γιατί δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι, γιατί μ’ αυτό το στόλο πρέπει κάπως να συμμαζέψουμε την κατάσταση. Από 1800 που είχαμε το 2014, παραλάβαμε 800. Δεν είχε γίνει καμία προμήθεια. Το 2023 χρειαζόμαστε 700 λεωφορεία.
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον το 1/3 θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα, και λεωφορεία με χαμηλό αποτύπωμα στους ρύπους. Εμείς προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Δεν τους κοροϊδέψαμε. Γιατί μέσα σε τρεις μήνες λύσαμε το θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που τους ταλάνιζε 4 χρόνια. Θα τους βάλουμε να υπογράψουν και θα τους ζητήσουμε να βάλουν κι αυτοί πλάτη» τόνισε ο υπουργός.
Για την ιδιωτικοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες: «Στην Αθήνα, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι δημόσιο θα περιμένει ο άλλος το λεωφορείο 20 λεπτά»
Για τη Θεσσαλονίκη και τον ΟΑΣΘ: «Δεν θα πούμε ούτε εδώ ψέματα. Οταν έρθουν τα καινούρια λεωφορεία στον ΟΑΣΘ θα λυθεί το πρόβλημα. Παραλάβαμε 200 όταν χρειάζονται 600. Ο μ.ο. ηλικίας είναι 17 χρόνια. Στον ΟΑΣΘ χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβληθούν 30 εκατ€. Ο ΟΑΣΘ έχει επιδότηση 100% πάνω. Κάναμε το ακατόρθωτο για να σώσουμε τον ΟΑΣΘ. Ο Δήμαρχος προς τιμήν του συμμετέχει στην επιτροπή και είναι πάνω από το ζήτημα».
Για τα κίνητρα που θα δοθούν για να «πεταχτούν» τα παλιάς τεχνολογίας οχήματα επεσήμανε: «Πρώτον έχουμε τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας ΙΧ στην Ευρώπη. Τα στοιχεία που δίνουν ανεξάρτητοι φορείς είναι 15,4 χρόνια και στην ΕΕ είναι 7. Θα κάνουμε δύο πράγματα. Κίνητρα έτσι ώστε να μην έρχονται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σαπάκια. Θα φέρουμε οχήματα euro 5,6 και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους δασμούς. Για να πάρει σε πρώτη φάση ο Έλληνας αμάξι πενταετίας. Κι εν συνεχεία να δώσουμε ώθηση στην ηλεκτροκίνηση. Η απόσυρση είναι ένα παλιό μέτρο που δεν είναι εύκολο να το επαναφέρουμε γιατί έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα. Εάν θέλει κάποιος να φέρει αμάξι μεταχειρισμένο απ’ έξω δεν μπορεί να το εκτελωνίσει, λόγω του κόστους. Είναι πρωτίστως θέμα οδικής ασφάλειας και μετά οι ρύποι».
Για τους αυτοκινητοδρόμους ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος: «Οι δύο είναι οι μόνοι που λείπουν για να αποκτήσει η χώρα μας ένα από τα πιο σύγχρονα οδικά δίκτυα στην Ευρώπη. Στον ΒΟΑΚ δεν έχει γίνει τίποτα. Χάραξη, μελέτες, χρηματοδότηση. Πρέπει πρώτα να κάνουμε μελέτες για να ξεκινήσει το έργο. Χρονικά θέλουμε τουλάχιστον δύο χρόνια να ξεκινήσουμε τα έργα στην Κρήτη. Είναι παραμύθια της Χαλιμάς όσα έλεγαν πριν.
Στο Πάτρα-Πύργος ήταν έτοιμο το έργο να τελειώσει και η κυβέρνηση της Αριστεράς ήθελε να δώσει σε συγκεκριμένο εργολάβο και καναλάρχη το έργο. Θα ξεκινήσει όμως άμεσα. Από εμάς δεν θα ακούτε μεγάλα λόγια. Πρώτα θα τα πούμε με τους Ευρωπαίους, που αυτοί χρηματοδοτούν και μετά θα δώσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα».
Για τα τέλη κυκλοφορίας: «Ενας από τους λόγους που θέλουμε να ανανεώσουμε τον στόλο μας είναι ότι όσο πιο παλιά είναι τα οχήματα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα τέλη. Δίνουμε μάχη για να μην πληρώνονται αυτά τα μεγάλα τέλη. Θα βρούμε λύση και για τα παλιά «μεγάλα» οχήματα για τα οποία είχαν δοθεί κάποτε χρήματα. Αλλαγές μέχρι το 2021 δεν αναμένονται».