του Ηλία Μπενέκου
Σύγκρουση κορυφής σε υψηλούς τόνους αναμένεται σήμερα στη Βουλή, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου, αλλά και τον ρόλο του – καταγγελλόμενου ως «μεσάζοντα» από την αντιπολίτευση – Βασίλη Παπαδόπουλου.
Σε μια αναμέτρηση υψηλού επικοινωνιακού αντίκτυπου, κατά κοινή εκτίμηση και των δύο πλευρών, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, θα αντιπαραβάλουν έγγραφα, επιχειρήματα και θα αναμετρηθούν γύρω ζητήματα διαφθοράς.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για «δήθεν σκάνδαλο Καμμένου» αφού όπως σημειώνουν «τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν από την πρώτη στιγμή γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Είναι μάλιστα αποφασισμένοι να απαντήσουν και να αντικρούσουν ένα προς ένα όλα τα ζητήματα τα οποία εγείρει η ΝΔ και για τα οποία εγκαλεί την κυβέρνηση. Εκτιμούν μάλιστα πως η ολοκλήρωση και αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα βρει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της σε θέση απολογούμενου, καθώς θα αποδειχθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αλλά και η προσπάθεια αντιπερισπασμού στην οποία για μια ακόμη φορά επιδίδεται, επιδιώκοντας να περάσουν σε δεύτερο πλάνο τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την υπόθεση των offshore.
Συγκεκριμένα, η γραμμή στην οποία κινείται η κυβερνητική επιχειρηματολογία και η οποία θα αναπτυχθεί και στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, έχει ως βασικό επιχείρημα ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος τον οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «μεσάζοντα», ήταν ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, που υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία, κάτι το οποίο μάλιστα αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα. Η δε συμφωνία δεν χάλασε – όπως υποστηρίζει η ΝΔ – επειδή η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώριζε τον «μεσάζοντα», αλλά θεωρήθηκε άγονη από την ελληνική πλευρά επειδή δεν κατατέθηκαν τα χρήματα στον ενδιάμεσο λογαριασμό.
Εν κατακλείδι, όπως υπογραμμίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, «στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αγορά, αντισταθμιστικά, μεσάζοντες και μίζες, αλά μια συμφωνία για πώληση υλικών η οποία θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα στο ελληνικό δημόσιο».
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν από την κυβέρνηση και στο ζήτημα της διαρροής απόρρητων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ, καθώς κρίνουν πως η αντιπολίτευση κινήθηκε με αμιγώς μικροκομματικά κίνητρα, χωρίς να αναλογιστεί ότι πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Απαντώντας δε στις αιτιάσεις ότι επιχειρήθηκε απόκρυψη στοιχείων, υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Πάνος Καμμένος έχει καλέσει τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών για να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα, ενώ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα έγγραφα αυτά είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να διερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Βουλής αντέδρασε με έντονο αλλά ξεκάθαρο τρόπο, στην προσπάθεια της ΝΔ να του καταλογίσει απόπειρα απόκρυψης εγγράφων που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου, με δεδομένο ότι τη σχετική απόφαση για τον απόρρητο χαρακτήρα των εγγράφων έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων.
Σε χθεσινή συνέντευξή του μάλιστα ο κ. Βούτσης δήλωσε «κατάπληκτος από τον τρόπο και την ελαφρότητα που μερικές φορές ορισμένοι παράγοντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται προς το πρόσωπό μου και γενικότερα προς τη Βουλή».
Διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Με τις σαφείς απαντήσεις που θα δοθούν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της αυριανής συζήτησης, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το θέμα θα κλείσει οριστικά, βάζοντας τέλος και στον προβληματισμό που φαίνεται να δημιουργείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων στελεχών όπως του Νίκου Φίλη αλλά και του Γιώργου Κυρίτση που θέτουν ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και του Πάνου Σκουρλέτη που έδειξε να συντάσσεται με αυτή τη γραμμή.
Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως στη συνέντευξή του παρείχε στήριξη στον Πάνο Καμμένο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συντάσσεται με την άποψη του Νίκου Φίλη. «Η κυβέρνηση απαντάει τη Δευτέρα, με έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της, τον κ. Καμμένο. Και η κυβέρνηση εν συνόλω έχει πάρει την ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Υψηλές προσδοκίες στην Πειραιώς
Την ίδια ώρα στην Πειραιώς έχουν ήδη καλλιεργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της συζήτησης, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για την κορύφωση ενός ζητήματος που η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο ανέδειξε αλλά και συντήρησε με κάθε δυνατό τρόπο. Στόχος όπως διαμηνύουν «στόχος είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια», ενώ εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δεσμευτεί ότι μόλις η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο και θα «προβλέψει» Ειδικό Δικαστήριο για τον νυν υπουργό Άμυνας.
Στη ΝΔ επιμένουν ιδιαίτερα στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου. Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί και του, καθώς και ότι ενεφανίσθη ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν σειρά επίσημων ανακοινώσεων, που αποδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Άμυνας, κάτι που σύμφωνα με το Μοσχάτο, αποδεικνύει τη σχέση που υπήρχε. «Γιατί σε διακρατική συμφωνία υπάρχει μεσάζων, ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος και ποια είναι η σχέση του με τον κ. Καμμένο, σε ποιες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν από την ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση από την Πειραιώς εκτιμούν πως η σημερινή θα είναι «θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα προσέλθει στη Βουλή απολογούμενος». Υπενθυμίζοντας μάλιστα παλαιότερη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα προχωρήσει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος, σχολιάζουν δηκτικά πως «το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα, εντός του 2018».
Η στάση της ΔΗΣΥ
Ψηλά τους τόνους πάντως αναμένεται να κρατήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν εκείνος που κατέθεσε στη Βουλή τα απόρρητα έγγραφα με τα πρακτικά αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ . Αν και η ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΔΗΣΥ στον υπουργό Εξωτερικών για την ίδια υπόθεση, δεν συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο θα συμβεί και αυτή την εβδομάδα λόγω απουσίας του υπουργού αυτή τη φορά, ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος στέλνει μήνυμα πως το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει την Δευτέρα, δεσμευόμενος δε πως από την επομένη κιόλας μέρα θα επανέλθει με νέα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του.
Σε χθεσινή του συνέντευξη μάλιστα ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι «το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει στο έγγραφο της συμφωνίας, αλλά υπάρχουν έγγραφα, που δείχνουν πως το υπουργείο Άμυνας επεδίωκε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο»