Στη μία πλευρά του Ατλαντικού, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κοντεύει να χαρακτηριστεί άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Καθημερινά δελτία ειδήσεων και εκπομπές μεταδίδουν πως το κέντρο λοιμώξεων εργάζεται πυρετωδώς για να βρει λύση.
Στην Ευρώπη όμως, το ηλεκτρονικό τσιγάρο παραμένει δημοφιλές και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε κάποιες χώρες το υπερασπίζονται.
«74.000 θάνατοι από το τσιγάρο ετησίως. Το άτμισμα είναι μία εναλλακτική πολύ ασφαλέστερη από τον καπνό, ξεκάθαρα» λέει ο Ροζέρ Ζενέτ, επικεφαλής του Γαλλικού οργανισμού δημόσιας υγείας.
Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως πέντε αμερικανικές πολιτείες αλλά και η Ινδία έχουν περάσει περιορισμούς για το άτμισμα. Στηρίζονται σε πάνω από 20 θανάτους και εκατοντάδες ασθενείς που όλοι έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Στην Ευρώπη όμως δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια περιστατικά, εξού και υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Τα βρετανικά μέσα δε είχαν αναφέρει έναν πιθανό θάνατο που είχε σχέση με το άτμισμα, αλλά αυτό ήταν πριν από εννέα χρόνια.
Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν τέτοιες περιπτώσεις.
«Όσο λέμε στον κόσμο πως το άτμισμα είναι επικίνδυνο, υπονομεύουμε τις καλές του δυνατότητες. Γιατί αν ο κόσμος πιστεύει λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι το ίδιο κακό με το τσιγάρο, δύσκολα θα γυρίσουν στο ηλεκτονικό τσιγάρο και ακόμη πιο δύσκολα θα κόψουν το κάπνισμα» λέει ο Μάρτιν Ντόκρελ, μέλος του οργανισμού υγείας της Αγγλίας.
«Ξέρουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο από μόνο του βλάπτει τους πνεύμονες, βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα οπότε όταν κάτι άλλο συμβαίνει, σε αυτή την περίπτωση ένα κακό προϊόν, το σώμα είναι ανυπεράσπιστο» λέει ο γιατρός Τζόναθαν Γουίνικοφ, του ΓΝ της Μασσαχουσέτης.
Αμερικανικά εργαστήρια βρήκαν πολύ επικίνδυνες ουσίες μέσα στα ατμικά υγρά. Όπως λένε όμως, το χειρότερο είναι κάποια λάδια που θερμαίνονται και κολλάνε στους πνεύμονες, όπως αυτά που προέρχονται από τη βιταμίνη Ε.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή. Λέμε πως η πολιτική μας στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών και οι εταιρείες οφείλουν να αναφέρουν τα συστατικά και πόσο ασφαλή είναι» λέει η Άντσα Παντουράρου, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα υγείας.
Η Κομισιόν πάντως παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στον τομέα του ατμίσματος.