Άμεση έναρξη των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι η παρατεταμένη ασάφεια γύρω από το θέμα στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στις αγορές και δεν βοηθά την Ελλάδα να δραπετεύσει οριστικά από την κρίση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Καψώχα για το bigbusiness.gr, ο Τόμσεν θέτει, με εμπιστευτική επιστολή την οποία απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν, την ανάγκη ενεργοποίησης των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με μια συζήτηση που θα ανοίξει αμέσως το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, αναφέρει το ρεπορτάζ, υπογραμμίζει στο σημείωμα που συνοδεύει την επιστολή ότι η θέση του ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι «θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία».
Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, «η αβεβαιότητα που δημιουργείται από ένα άλυτο πρόβλημα χρέους μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις στην οικονομία και ως εκ τούτου εμποδίζει την ανάκαμψη. Επιπλέον, η αβεβαιότητα δεν ανοίγει το μονοπάτι που επιζητεί η Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές».
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, επικαλούμενος μάλιστα τους οικονομολόγους–αναλυτές του Ταμείου, αναφέρει ότι εάν ο προγραμματισμός παραμείνει ως έχει (δηλαδή χωρίς μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και υψηλά πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα), η «κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν τη χώρα μέχρι το 2050».