“Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους, να εκλέγουν αντιπροσώπους” δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: “όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Η κ. Γεννηματά είπε επίσης ότι επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι “απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό”.
Στο ενημερωτικό σημείωμα του ΚΙΝΑΛ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναφέρονται τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν και οι προτάσεις του κόμματος.
Ψήφος Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού
α) Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού.
Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου αυτού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητη την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.
Με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία.
β) Για την υλοποίηση αυτής της θέσης μας η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη 4 βασικά σημεία – προτάσεις.
1ον Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
2ον Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
3ον Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
4ον Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΕΔΩ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
2] Αντιμετώπιση Τουρκικής προκλητικότητας
Η Τουρκική προκλητικότητα περνά πια από τα λόγια στην πράξη. Προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Τόσο με την παράνομη εισβολή στην Συρία που απερίφραστα καταδικάζουμε.
Όσο και με την βάναυση προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου (με την δράση του Γιαβούζ που χαρακτηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως 2η εισβολή) και την ακραία ρητορική και τις ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα.
Η Φώφη Γεννηματά τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.
Να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία ότι θέλουμε μεν καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι δε να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα πάρει την κατάλληλη απάντηση.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε και την παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα, με συγκεκριμένο αντίκρισμα
Η Φώφη Γεννηματά θα θέσει το ζήτημα στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στις 17 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.
3] Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
α) Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς την κα. Μέρκελ οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά μας, δημιούργησαν την ντροπή της Μόριας.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάστηκε απροετοίμαστη, αντέδρασε σπασμωδικά χωρίς σχέδιο στην όξυνση του προβλήματος, επέλεξε να συνεχίσει και σ’ αυτό το θέμα στα βήματα του κ. Τσίπρα.
Με σημαντική καθυστέρηση επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει τα ισχύοντα νομοθετικά μέτρα (διαδικασία ασύλου, φύλαξη συνόρων), αλλά αποφεύγει και πάλι κάθε πρωτοβουλία πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
β) Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, περνά από την ΑΛΛΑΓΗ της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα Συρίας Τουρκίας.
Προτείνει την ένταση των προσπαθειών μας σε 3 σημεία.
Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που έχει διακοπεί εδώ και δυο χρόνια, για αιτούντες άσυλο ή/και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Απαιτείται άμεσα βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης των νησιών.
Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των αλλοδαπών που υπάγονται στη διαδικασία της Κοινής Δήλωσης και από άλλα κράτη μέλη
Να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και όσοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα.
Παράλληλα να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να αναλάβουν όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν, τα κράτη μέλη που το αρνούνται να έχουν οικονομικές κυρώσεις.
Τέλος η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάει τα σύνορά της είναι αυτονόητη. Άμεση ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.
4] Νέα συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών
Η Κυβέρνηση – χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας – υπέγραψε την νέα “αναβαθμισμένη” Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναβαθμισμένη γιατί περιλαμβάνει 4 περιοχές εφαρμογής (αντί μίας) και περισσότερες δραστηριότητες έναντι αυτών του 1990.
Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Δώσαμε πολλά και πήραμε τίποτα.
Και δεν εννοούμε βέβαια, τα ανέξοδα σχόλια του κ. Πομπέο
Αλλά δεν υπήρξαν ούτε ανακοινώσεις για ύπαρξη πραγματικών “ανταλλαγμάτων” σε πολεμικό υλικό, ούτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις που συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
Η Φώφη Γεννηματά έθεσε αυτό το μείζον ζήτημα στον Πρωθυπουργό, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση.