του Μάκη Σεριάτου
Το μέγεθος του προβλήματος από τα ψευδή, συκοφαντικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα, που αποτελούν μάστιγα διεθνώς στο χώρο του Διαδικτύου (με σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και ψευδολογίας και στην Ελλάδα για πρόσωπα, εταιρείες και επιχειρήσεις) πέρασε στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση και ορολογία.
Απόδειξη ότι το απειλητικό φαινόμενο αυτό αποτελεί παθολογία της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής ενημέρωσης.
Καυστικά σχολίασε η Νέα Δημοκρατία την πρώτη αναφορά περί fake news του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ιωάννινα.
Ο πρωθυπουργός είχε επιτεθεί, εμμέσως πλην σαφώς, σε μέσα ενημέρωσης και στη ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι πολλές ειδήσεις που μεταδίδονται για δημοσιονομικές αστοχίες και προβλήματα στις αξιολογήσεις δεν είναι απλώς «πλαστές» (fake news), αλλά και «απελπισμένες». «Όταν δεν τους βγαίνει στο οικονομικό πεδίο το σχέδιο, ανακαλύπτονται χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία» είχε πει χαρακτηριστικά.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε σήμερα, σημειώνοντας ότι ««Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε fake news τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ισχυρίστηκε ότι όλα πάνε περίφημα. Τελικά δεν ζει μόνον η Έλενα Κουντουρά σε εικονική πραγματικότητα, αλλά φαίνεται ότι είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης…».
Και τα δύο κόμματα έμειναν στην δική τους αλληλοκατηγορία και σκοπιμότητα χωρίς να μπουν στη δραματική ουσία και τις συνέπειες του όλου φαινομένου, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς και αντιδράσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον μια που ήδη έχουν εμφανιστεί εκτός Ευρώπης οι πρώτες εταιρείες αξιολόγησης ψεύτικων νέων που σύντομα θα ανοίξουν και στην Ευρώπη.