Να αποσπάσουν πέντε εκατομμύρια ευρώ από τον φυλακισμένο Αριστείδη Φλώρο, εκπρόσωπο της εταιρείας Energa, είχαν στόχο οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του ποινικολόγου και συνηγόρου του Φλώρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου. Για ανάμειξη στον φόνο κατηγορούνται πέντε υπήκοοι Αλβανίας, δύο ως φυσικοί και τρεις ως ηθικοί αυτουργοί. Ολοι πλην ενός, που πρόλαβε να διαφύγει στην Αλβανία, βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης. Ο ένας, που φέρεται ως το άτομο που πυροβόλησε τον δικηγόρο, βρίσκεται από το Σάββατο στη ΓΑΔΑ. Οι άλλοι τρεις που διώκονται για ηθική αυτουργία στον φόνο κρατούνται στην πέμπτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου εκτίουν ποινές κάθειρξης για «βαριά» αδικήματα.
Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι οι δύο ένοπλοι, που επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον άτυχο ποινικολόγο, είχαν συμφωνήσει να εισπράξουν 20.000 ευρώ προκειμένου να εκφοβίσουν τον δικηγόρο, πυροβολώντας τον στα πόδια. Επιδίωξη των φυλακισμένων εντολέων τους ήταν να αποσπάσουν 5 εκατομμύρια ευρώ από τον πελάτη του Ζαφειρόπουλου, Αριστείδη Φλώρο, προκειμένου να ανακαλέσουν παλαιότερες ομολογίες τους, που ενέπλεκαν τον Φλώρο σε «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος ενός άλλου δικηγόρου, του Γιώργου Αντωνόπουλου, το 2014 στην Πεντέλη. Η δίκη για εκείνη την υπόθεση, με κατηγορουμένους τον Φλώρο και τους δύο από τους τρεις φερομένους ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, είναι προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου. Τα παραπάνω επισήμαναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης και οι επικεφαλής αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών, που εξιχνίασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα την πολύκροτη υπόθεση. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τονίζοντας ότι «οι πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».
Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ο κ. Παπαζαφείρης επισήμανε ότι το πρωί της 12ης Οκτωβρίου οι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, Αλβανοί 32 και 30 ετών, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον άτυχο δικηγόρο και έκλεισαν συνάντηση μαζί του για τις 6.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Πράγματι, οι δύο άνδρες πήγαν στο γραφείο του δικηγόρου και έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ήλεγξαν τον χώρο, έβγαλαν όπλα και απείλησαν τον Ζαφειρόπουλο και τον 32χρονο συνεργάτη του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ένοπλοι ζήτησαν να μάθουν τη διεύθυνση κατοικίας συγγενών του Αριστείδη Φλώρου πριν τον πυροβολήσουν μία φορά στο στήθος. Το όπλο που χρησιμοποίησαν έφερε σιγαστήρα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση, ο ένας από τους δράστες φέρεται να είπε στον συνεργό του «ρίξ’ του μια στα πόδια».
Αποτυπώματα
Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ερεύνησαν τους χώρους του γραφείου και ανίχνευσαν αποτυπώματα σεσημασμένων ατόμων, από τα οποία ξεχώρισαν τρία. Το ένα από αυτά ανήκε στον 32χρονο Αλβανό, που συνελήφθη το Σάββατο ως αυτός που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Ζαφειρόπουλο. Αστυνομικοί έκαναν άρση απορρήτου στο τηλέφωνο συγγενών του, στην περιοχή της Κατερίνης, και κατέγραψαν συνομιλία του 32χρονου με στενό συγγενή του, τον οποίο ενημέρωνε ότι προσπαθούσε να διαφύγει στην Ιταλία ή στην Αλβανία. Επειτα από σαρώσεις κινητών και αναλύσεις δεδομένων, ο 32χρονος εντοπίστηκε, μαζί με μια κοπέλα, σε καταυλισμό Ρομά στην Πάτρα. Υστερα από ενέδρα τεσσάρων ημερών, συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, τη στιγμή ακριβώς που αποπειράθηκε να εγκαταλείψει τον καταυλισμό. Δήλωσε αρχικά αθώος στους αστυνομικούς, ωστόσο την τρίτη μέρα της κράτησής του ομολόγησε περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε πάρει προκαταβολή 3.000 ευρώ για να φέρει εις πέρας την «αποστολή» του.
Στο μεταξύ, κατόπιν πληροφοριών μέσα από τον Κορυδαλλό, αστυνομικοί εντόπισαν μέσα σε… σκουπίδια τις κάρτες sim τις οποίες, αμέσως μετά τον φόνο, είχαν προσπαθήσει να εξαφανίσουν οι τρεις Αλβανοί κρατούμενοι, ύποπτοι ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Εκαναν νέες άρσεις απορρήτου και σύντομα βρέθηκαν να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Σε αυτές, ακούγονται να σχολιάζουν με ένταση το γεγονός ότι ενώ ζήτησαν τον εκφοβισμό του Ζαφειρόπουλου, οι συνεργοί τους τον δολοφόνησαν.
Το διαμέρισμα των δύο φυσικών αυτουργών εντοπίστηκε στην Καλλιθέα. Αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε αυτό συσχετίζοντας τον φόνο του δικηγόρου με ένοπλη συμπλοκή στην πλατεία Δαβάκη την 20ή Σεπτεμβρίου. Στο εσωτερικό βρήκαν όπλα, εκρηκτικά και αστυνομικές στολές.
Η απόπειρα κατά του Γ. Αντωνόπουλου
Η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου έγινε στις 7.30 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Οι δύο δράστες τον απείλησαν με πιστόλι και καλάσνικοφ και του είπαν «δώσε μας τα λεφτά!». Αφού τους παρέδωσε το τσαντάκι του με 30.000 ευρώ, ο άνδρας με το πιστόλι τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Η σφαίρα πέρασε την κάτω γνάθο και βγήκε από την πίσω πλευρά του τραχήλου δίχως να πλήξει ζωτικό όργανο.
Στο σημείο της επίθεσης, η αστυνομία βρήκε πέντε γόπες τσιγάρου που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση, ενώ πήρε αποτυπώματα από τη γύρω περιοχή. Σε σταθερό σημείο (μαντρότοιχο) δίπλα από τη βίλα του Αντωνόπουλου, βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του σεσημασμένου Αλβανού Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος στο μεταξύ είχε συλληφθεί ως δράστης ένοπλης επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο. Αντίστοιχα, στις γόπες από το σημείο της επίθεσης βρέθηκε βιολογικό υλικό του συνεργού του Ολτι Ντούλτσε, που και αυτός ήταν παρών στον Πειραιά το βράδυ της ένοπλης επίθεσης.
Ο Αντωνόπουλος είχε από την πρώτη στιγμή αποδώσει την επίθεση σε «πληρωμένο συμβόλαιο» και είχε υποδείξει ως ηθικό αυτουργό τον εκπρόσωπο της Energa Αριστείδη Φλώρο και βασικό αντίδικό του στη δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων εις βάρος του Δημοσίου και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Τον Δεκέμβριο του 2014 εις βάρος του Ντούλτσε, που εξακολουθούσε να διαφεύγει, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε ενάμιση χρόνο αργότερα. Τον Αύγουστο του 2016 συνελήφθη στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στις 29 Σεπτεμβρίου οδηγήθηκε ενώπιον του 27ου τακτικού ανακριτή, που είχε αναλάβει την έρευνα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου. Απολογούμενος, ο 35χρονος Αλβανός είχε αποδεχθεί τη συμμετοχή του στην αιματηρή ενέδρα και έμμεσα είχε επιβεβαιώσει ότι εκτελούσε «συμβόλαιο θανάτου». «Αποδέχομαι τη συμμετοχή μου στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του Γιώργου Αντωνόπουλου. Εγώ ήμουν αυτός που κρατούσα το πιστόλι και τον πυροβόλησα. Ο δεύτερος δράστης ήταν ο Αρμπέρ Μπάκο, που τον είχαν συλλάβει για πυροβολισμούς σε μπαρ στο Μικρολίμανο», είχε ομολογήσει. Μετά μερικές εβδομάδες ο Ντούλτσε έδωσε συμπληρωματική απολογία. Σε αυτή προχώρησε ένα επιπλέον βήμα, ισχυριζόμενος ότι μαζί με τον Αλβανό συνεργό του είχε συναντήσει τον «εντολέα» του σε πλατεία της Κηφισιάς, όπου του είχε αναθέσει το «συμβόλαιο θανάτου». «Ηταν καλοντυμένος και φορούσε κοστούμι», είπε στον ανακριτή, «θα μας έδινε 100.000 ευρώ για να “φάμε” τον δικηγόρο». Μάλιστα δήλωσε διατεθειμένος να τον αναγνωρίσει, εάν του έδειχναν φωτογραφία του.
Πράγματι, έξι ημέρες αργότερα ο ανακριτής τον κάλεσε εκ νέου στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφίες ενός από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο Εnerga – Hellas Power. Ο σεσημασμένος Αλβανός αναγνώρισε στο πρόσωπο του Αριστείδη Φλώρου τον άνδρα με το κοστούμι που είχαν συναντήσει στην Κηφισιά. Στην απολογία του ο Φλώρος είχε αρνηθεί πλήρως τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε παρότρυνε τους δύο αλλοδαπούς ή συμμετείχε με άλλον τρόπο στη δολοφονική επίθεση κατά του Αντωνόπουλου. Τον Απρίλιο του 2017, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη τον Φλώρο ως ηθικό αυτουργό και τους δύο Αλβανούς ως φυσικούς αυτουργούς της απόπειρας δολοφονίας. Η δίκη για την υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου.