Τριάντα ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων αναζητά το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, με στόχο την καταγραφή της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για ερευνητικούς λόγους.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Interreg με τίτλο «PV-ESTIA – Επαυξάνοντας την αποθήκευση ενέργειας σε κτίρια με φωτοβολταϊκά», το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΠΘ πρόκειται να εγκαταστήσει ειδικούς έξυπνους μετρητές παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) συστημάτων σε στέγες.
Στόχος της δράσης είναι η συστηματική μέτρηση και καταγραφή των προφίλ της παραγωγής και της κατανάλωσης σε οικιακές εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά στον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο. Η συλλογή των παραπάνω δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών και τον σχεδιασμό νέων στην κατεύθυνση της καλύτερης εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στα νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Οι έξυπνοι μετρητές θα εγκατασταθούν στον πίνακα (ή στους πίνακες) της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του κτιρίου από ειδικευμένο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη και θα επικοινωνούν μέσα από το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού με ειδικό τερματικό συλλογής δεδομένων στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΠΘ. Οι ιδιοκτήτες της εγκατάστασης μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στις ενδείξεις και τα δεδομένα της εγκατάστασής τους μέσα από υπολογιστή, tablet ή smart phone, με τη χρήση ειδικής εφαρμογής.
Η συλλογή των δεδομένων προβλέπεται να διαρκέσει τέσσερα έτη. Τα αποτελέσματα που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η ανωνυμία της προέλευσης και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πλήρως διασφαλισμένα.
Οι παραγωγοί-καταναλωτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι κύριοι φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, είτε αυτές λειτουργούν με καθεστώς σταθερής αποζημίωσης (feed-in tariff) είτε με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering), οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.
Θα εγκατασταθούν συνολικά τριάντα μετρητικά συστήματα, από τα οποία τα είκοσι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τα δέκα στη Δυτική Μακεδονία, με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους ενδιαφερομένους.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας power.ee.auth.gr έως 31 Οκτωβρίου 2019. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 30, η επιλογή θα γίνει με βάση τη γεωγραφική κατανομή και την προτεραιότητα κατά χρονολογική σειρά των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, καθημερινά, 11.00 -13.00, στον Υποψήφιο Διδάκτορα του ΤΗΜΜΥ Άγγελο Νουσδίλη, τηλ. 2310 996379, ή με e-mail στον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Παπαγιάννη gpapagia@ece.auth.gr