ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ! Από την Follie Follie στην Thomas Cook μέσω Ελληνικού! Τώρα η Εθνική Ασφαλιστική…

Περίεργες είναι οι εξελίξεις στα επιχειρηματικά – οικονομικά, τον τελευταίο καιρό. Το Ελληνικό, η Thomas Cook, όλα αλλάζουν ωστόσο βλέπουμε έναν κοινό παρονομαστή. Το όνομα αυτού Fosun Group.

Μετά την είδηση της αποχώρησης του κινεζικού ομίλου Fosun Group από την διεθνή κοινοπραξία επενδυτών Global Investment Group (μαζί με τον όμιλο Λάτση και την Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι) για την αξιοποίηση του Ελληνικού, έγινε γνωστό ότι η ίδια εταιρεία εμπλέκεται και στην κατάρρευση του ομίλου Thomas Cook.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως, επισήμως, η αποχώρησή της Fosun από το σχέδιο στο Ελληνικό οφείλεται σε διαφορετική φιλοσοφία των δυο πλευρών στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ωστόσο όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τηρείται σιγή ιχθύος.

Η εμπλοκή των κινέζων στην Τhomas Cook έχει ως εξής.

Fosun: Απογοήτευση για το "κανόνι" της Thomas Cook

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο, τον Ιούνιο η Thomas Cook επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε τελικές συνομιλίες με την κινεζική Fosun International για την πώληση του τουριστικού κλάδου (tour operator) σε όλη την Ευρώπη. (ΠΗΓΗ)

Στις 28 Αυγούστου μάλιστα η διοίκηση της Thomas Cook ανακοίνωσε επίσημα ότι η Fosun θα καταβάλλει τίμημα 450 εκατομμυρίων στερλινών για το 75% του κλάδου τουρισμού και το 25% της ομώνυμης αεροπορικής εταιρείας με τις πτήσεις τσάρτερ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους μεγαλομετόχους (δηλ. την αμερικανική Invesco κάτοχο του 19%, την Standard Life Investments με 10% και τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο και πρώην Πρόεδρο της Fosun, Guo Guangchang με 7.03%) για την έγκριση της εξαγοράς από την Fosun.

Ας σημειωθεί ότι στις 15 Σεπτεμβρίου η Thomas Cook διέρρεε ότι τα στελέχη της …δίνουν μάχη με τον χρόνο, για να ολοκληρώσουν την συμφωνία για την εξαγορά από την κινεζική Fosun Tourism. Την αποκαλούμενη και «συμφωνία της σωτηρίας».

Μοναδικό εμπόδιο υποτίθεται πως ήταν η έγκριση των αρμοδίων αρχών της Μεγ. Βρετανίας και όχι το χαριστικό δάνειο-γέφυρα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που ζητούσαν από την Βρετανικής κυβέρνηση.

Όμως, μια εβδομάδα αργότερα η Thomas Cook κατέρρευσε, βάζοντας λουκέτο…εν λειτουργία αφού και πάλι η Fosun υποχώρησε για άγνωστους λόγους την τελευταία στιγμή από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως έκανε και στο Ελληνικό θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος.

Θυμίζουμε πως  η Fosun International Limited ήταν ένας από βασικούς επενδυτές και μεγαλομετόχους της Follie Follie (κατείχε ποσοστό συμμετοχής 16,37% ), όταν τον Μάιο του 2018, η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie ύστερα από σχετική έκθεση ενός hedge fund. Μάλιστα η έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές απάτες σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γι’ αυτό και στον ισολογισμό της Fosun δηλώθηκε ζημιά 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί πως μέχρι την αναστολή των μετοχών της Follie Follie στο διοικητικό συμβούλιο υπήρχε εκπρόσωπος της Fosun, ο οποίος κατείχε την θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου αλλά επισήμως ούτε είχε αντιληφθεί τίποτα περίεργο στις συνεδριάσεις, ούτε είχε προσέξει κάτι ύποπτο στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.  (ΠΗΓΗ)

economy_ar

Τέλος έγινε γνωστό πως στην Αθήνα έρχεται κλιμάκιο στελεχών της Fosun, προκειμένου να δηλώσει, εκ του σύνεγγυς, το ζωηρό ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου για την επικείμενη πώληση τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Όπως αναφέρει το euro2day Κινέζοι αναμένεται να συναντηθούν με τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής, ενώ θα επισκεφθούν και τις αρχές (ΤτΕ, ΤΧΣ). Αντίθετα, δεν αναμένεται να δουν υπουργούς.

Σημειώνεται ότι η Fosun είχε διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική και στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης.

Αρχικό ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική έχουν εκδηλώσει τουλάχιστον τρία private equity funds καθώς και η CVC Capital, η οποία έχει αποκτήσει ισχυρή θέση στην αγορά παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Αντίθετα, υποτονική παραμένει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ασφαλιστικούς ομίλους…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.