Η κραυγή μιας γενιάς που μπορεί να σώσει τη Γη!

«Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!».

Το μήνυμα των μαθητριών και των μαθητών είναι σαφές. Πρόκειται για τη γενιά που γεννήθηκε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και κληρονόμησε έναν πλανήτη για τον οποίο έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και είναι η γενιά που είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει!

Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στα έργα. Για αυτό και οι νέοι σε όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, παίρνουν τους δρόμους και από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου καλούν σε παγκόσμιες διαδηλώσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αφορμή η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου πριν λίγο καιρό έφτασε με ένα ιστιοφόρο που δεν εκπέμπει ρύπους, η επικεφαλής του κινήματος  «Fridays for Future» (Παρασκευές για το Μέλλον), η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο οι μαθητές θα συνταχθούν με την Γκρέτα αλλά θα ενώσουν τις φωνές μας και με το παγκόσμιο κίνημα πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C.

Όλα άλλωστε ξεκίνησαν από την Γκρέτα, που απέδειξε ότι κάθε φωνή πρέπει και μπορεί να ακουστεί. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου του 2018. Η Σουηδία υπέφερε από τον καύσωνα έπειτα από μια σειρά καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Καταγράφονταν θερμοκρασίες – ρεκόρ για τη Βόρεια Ευρώπη. Το γεγονός απασχόλησε έντονα μια μαθήτρια που προσπάθησε να πείσει τους συμμαθητές της ότι πρέπει να κάνουν όλοι μαζί κάτι για αυτό. Κανένας δεν συμμερίστηκε τις ανησυχίες της, ούτε καν οι γονείς της. Και τότε αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. Προκήρυξε «σχολική απεργία για το κλίμα», δεν πήγε σχολείο, κάθισε με το πανό διαμαρτυρίας της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και έτσι απλά ξεκίνησε ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής αλλαγής, το #FridaysforFuture.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ένα μικροσκοπικό κοριτσάκι με ξανθά κοτσιδάκια, είναι ο λόγος που χιλιάδες έφηβοι εδώ μήνες, κάθε Παρασκευή κατεβάζουν τα μολύβια κι «απεργούν» για το κλίμα, ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή… είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε έχει λιακάδα. Η ίδια άντλησε έμπνευση για τη δράση της από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους.

Κάπως έτσι η 16χρονη με το σύνδρομο Ασπεργκερ κατάφερε να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των εφήβων όλου του κόσμου, αλλά να τραβήξει και την προσοχή των ενηλίκων για τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία τίμησε την μικρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία με το Βραβείο Πρεσβευτών Συνείδησης για το 2019. πρόκειται για την κορυφαία τιμητική διάκριση της Διεθνούς Αμνηστίας σε ανθρώπους που έχουν επιδείξει ηγετικά προσόντα και θάρρος να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα – ανθρώπους που έχουν ενεργήσει με βάση τη συνείδησή τους και έχουν χρησιμοποιήσει τα ταλέντα τους για να εμπνεύσουν άλλους και άλλες. Όπως δήλωσε η ίδια κατά την τελετή βράβευσή της από τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo: «Εμείς, που όλοι και όλες μαζί είμαστε το κίνημα Fridays for Future, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αλλά όχι μόνο αυτό, αγωνιζόμαστε επίσης για τα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας, για τις μελλοντικές γενιές, για κάθε ένα ζωντανό ον στη γη, της οποίας τη βιόσφαιρα μοιραζόμαστε, της οποίας τη βιόσφαιρα κλέβουμε, της οποίας τη βιόσφαιρα καταστρέφουμε. Αγωνιζόμαστε για όλους και όλες.» Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της κοινωνικής δράσης λέγοντας ότι «o ακτιβισμός λειτουργεί. Άρα, αυτό που σας λέω να κάνετε τώρα, είναι να δράσετε. Γιατί κανείς και καμία δεν είναι τόσο μικρός ώστε να μην κάνει τη διαφορά. Σας παροτρύνω όλους να συμμετάσχετε στις παγκόσμιες κλιματικές απεργίες στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Τούνμπεργκ είναι υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι Έλληνες μαθητές έχουν μπει στο κλίμα

Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Fridays for Future ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019 και από τότε καλά κρατούν. Μάλιστα και οι 31 οργανώσεις που αποτελούν τη «Συμμαχία για το κλίμα» και υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece », θα συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνονται από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου για το κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική «Συμμαχία για το Κλίμα» έχει ως κεντρικό σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και απαρτίζεται από τις οργανώσεις: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC Greece, Core Flower, Greenpeace, HIGGS, IFOAM AgriBioMediterraneo, MEDASSET, NO OIL Θεσπρωτίας, SOS Epirus – Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, UN SDSN Greece, World Human Forum και WWF Ελλάς.

Τον Αύγουστο οι συμμετέχοντες στο κίνημα έλαβαν μέρος στο «SMILE for Future», μία πενταήμερη συγκέντρωση 400 ακτιβιστών στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Μαζί επεξεργάστηκαν μια διακήρυξη, στην οποία όρισαν τον χαρακτήρα του παγκόσμιου κινήματος τους και στο οποίο δηλώνουν τις απαιτήσεις τους.

Σε αυτή αναφέρουν:

«Φτάσαμε σε ένα σταυροδρόμι στην Ιστορία. Αν δεν αναλάβουμε ριζική δράση και δεν κάνουμε πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, ο κόσμος, έτσι όπως τον γνωρίζουμε και τον αγαπάμε, μπορεί να χαθεί για πάντα. Η κατάρρευση της κοινωνίας και των οικοσυστημάτων μας βρίσκεται στον ορίζοντα και ο χρόνος τελειώνει. Το τι θα συμβεί στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Η ολική εξαφάνισή μας είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο αγνοούν την κρίσιμη κατάσταση, αλλά έχουμε αποφασίσει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Συγκεντρωθήκαμε στη Λοζάνη επειδή οι φόβοι και οι στόχοι μας μάς ενώνουν και είναι ώρα να δράσουμε. Νοιαζόμαστε για το μέλλον μας. Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις διαφορές μας για να μας χωρίσουν. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους δείξουμε πως το ενωμένο όραμά μας είναι πιο δυνατό από ποτέ. Στην καρδιά μας έχουμε όλοι τις ίδιες ανησυχίες, στόχους και αξίες που μας συνδέουν κάθε στιγμή, ανεξάρτητα από το πού είμαστε και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε. Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε και εμείς. Μαζί θα αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο. Για μας και για όλες τις επόμενες γενιές».

Οι δράσεις στη χώρα μας

Οι μαχητές υπέρ του περιβάλλοντος δίνουν ραντεβού στη χώρα μας στις 20 και στις 27 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Βασικό τους αίτημα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου και να σταθεί στο ύψος της ιστορικής περίστασης υποστηρίζοντας φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για συγκράτηση της μέσης θερμοκρασίας στο επίπεδο. Καλούν επίσης όλους τους πολιτικούς να προβούν άμεσα σε πράξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μαθητές της Αθήνας θα απεργήσουν από το σχολείο και θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την Βουλή στις 12:00. Μια εβδομάδα μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου θα το επαναλάβουν, την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο, αλλά αυτή τη φορά πιο δυνατά, θέλοντας ακόμα περισσότερος κόσμος να δώσει το παρών. Όλοι οι ενήλικοι, γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι. Στις δύο αυτές ημερομηνίες δεν θα διαμαρτυρηθούν μαθητές μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας μας, αλλά και σε άλλες πόλεις πανελλαδικώς όπως στα Χανιά, την Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα αλλά και την Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, στις 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα λάβει χώρα μία ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων στο “Latraac Skate Café” στην οδό Λεωνίδου 63-65, στις 18:00 το απόγευμα. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να περιοριστεί η συχνή αγορά μη οικολογικών προϊόντων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να καταρριφθεί το λεγόμενο «Fast Fashion» αλλά και η υπερκατανάλωση προϊόντων, φαινόμενα που διχάζουν την κοινωνία. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει και 2 καθαρισμούς. Τέλος θα οργανωθεί και μια ποδηλατοπορεία το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Σύνταγμα.

Η προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλες και όλους. Ας είμαστε εκεί!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.