Μητσοτάκης σε κατοίκους στη Βίτσα: Δεν θα μείνω κλεισμένος στο Μαξίμου

Σε εκδήλωση διαλόγου με πολίτες πήρε μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κεντρική πλατεία του χωριού Βίτσα στα Ζαγοροχώρια.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήματα των πολιτών και προανήγγειλε την προώθηση της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.

«Είχα δώσει υπόσχεση στους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα μείνω κλεισμένος στο Μαξίμου, όχι μόνο για να κρατώ ζωντανή την επαφή με την κοινωνία αλλά για να δώσω έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης (17.09.2019), σε συζήτηση που είχε με κατοίκους στη Βίτσα, στα Ζαγοροχώρια.

Έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και βουλευτές της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα των πολιτών στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού.

«Η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη που προστατεύει περιβάλλον και συνδέει τον αγροτοδιατροφικό τομέα με την πολιτιστική κληρονομιά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμιζοντας ότι το 2014 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.

Ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος αδράνειας η οποία έλαβε τέλος φέτος το καλοκαίρι και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα κατατεθεί στην UNESCO ο τελικός φάκελος έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέχρι το 2021.

«Όταν θα βρεθώ στην UNESCO τον Νοέμβριο θα ξεκινήσω προσωπικά την προώθηση με πρώτο στη λίστα το Ζαγόρι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε μεταξύ άλλων με τους κατοίκους για τη χρήση της τεχνολογίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και να στηριχθεί η παραγωγή της περιοχής. Παράλληλα συμφώνησε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου κάνοντας λόγο για «ήπιες δραστηριότητες» απολύτως συμβατές με το μοντέλο της ανάπτυξης που οραματίζεται.

Νωρίτερα την Τρίτη (17.09.2019), ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και την Ιερά Μόνη Βελλά, όπου τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε στις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος έθεσε στον Πρωθυπουργό το ζήτημα λειτουργίας Γεωργικής Σχολής.

Στόχος, όπως είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, είναι η δημιουργία μιας φάρμας η οποία θα εξελιχθεί σε Γεωργική Σχολή όπου θα μπορούν να φοιτήσουν νέοι άνθρωποι.


Συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ

Θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και χρονίζοντα ζητήματα της περιοχής συζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο υποδέχθηκε στο γραφείο του.

Ο δήμαρχος επέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό με τα βασικά αιτήματα της Δημοτικής Αρχής.

Σ’ αυτό περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην Δομπόλη, η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων όπως και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της τουριστικής προβολής των Ιωαννίνων.

Ο πρωθυπουργός με την ολοκλήρωση της συνάντησης ευχαρίστησε τον δήμαρχο τονίζοντας «είμαστε γνώστες των προβλημάτων και προσβλέπω σε μια τακτική και πολύ ουσιαστική συνεργασία», ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι έγινε επίσκεψη πρωθυπουργού στο Δημαρχείο μετά από πολλά χρόνια ανέφερε πως «από δω αλλάζουμε τις συνήθειες».

Από την πλευρά του ο κ. Ελισάφ σε δηλώσεις του τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργικού κλιμακίου.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν σημείωσε ότι αυτά επικεντρώθηκαν τόσο σε θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης όσο και στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

Μεταξύ των άλλων έγινε εκτενής συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης καθώς και για τις δυνατότητες ανάδειξης της Παμβώτιδας και μεγαλύτερης διασύνδεσής της με την πόλη.

Επίσης, επ’ ευκαιρία της παρουσίας της υπουργού Πολιτισμού, έγινε συζήτηση για τα Μοναστήρια του Νησιού και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την δυνατότητα που μας έδωσε να συζητήσουμε τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Χαιρόμαστε γιατί θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, βουλευτές της Ηπείρου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.