Του Παναγή Γαλιατσάτου
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι αμερικανικές επενδύσεις, η αμυντική συνεργασία και η ενέργεια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης (19:00) με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τις ΗΠΑ προσδοκώντας σε θετικές δηλώσεις των Αμερικανών για την Οικονομία και την Ελλάδα, αμερικανική βοήθεια σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την αμερικανική υποστήριξη απέναντι στην απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Από την πλευρά τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θέλουν να διαπιστώσουν αν η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει ένα ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος να συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή έχει αναβαθμίσει την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, κάτι που επιβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο δραστήριος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρει Πάιατ, ο οποίος χαρακτηρίζει τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας.
Το κλίμα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον είναι θετικό και οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια.
Η αμυντική συνεργασία βρίσκεται και για τις δύο χώρες στο επίκεντρο, καθώς η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αναβάθμιση των μαχητικών της ΠΑ. Είναι ενδεικτικό, πως την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας πήγε στις ΗΠΑ και επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και τα κεντρικά γραφεία της Lockheed Martin (της κατασκευάστριας εταιρείας των μαχητικών F-16) στο Τέξας, για να διερευνήσει τους αμερικανικούς όρους.
Από την αμερικανική πλευρά, το ζητούμενο είναι η βάση της Σούδας και η επέκταση της εκμίσθωσης από έναν χρόνο σε πέντε. Αν και δεν θέτει πιεστικά το ζήτημα αυτό, η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι θα το καλοδεχόταν. Κυβερνητικές πηγές λένε πως αν το θέμα τεθεί στις συνομιλίες θα το χειριστεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Αν και η ατζέντα που έχει προετοιμαστεί και από τις δύο πλευρές έχει τις διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο, θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ θα συζητήσουν και για περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα για τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η σημερινή, δύσκολη περίοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να βρουν ένα πιο ευήκοον ους στην Ουάσιγκτον, τόσο για την ανισορροπία στα εξοπλιστικά όσο και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Εξαιρετικά σημαντική, και για τις δύο χώρες, είναι η προοπτική συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα για την ανακάλυψη και αξιοποίηση κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια και τη μεταφορά αερίου από τις ΗΠΑ, την Αν. Μεσόγειο και την κεντρική Ασία, μέσω της Ελλάδας, τόσο προς τα Βαλκάνια όσο και προς τη Δυτική Ευρώπη (ΤΑΡ, IGB, East Med), με εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών.
Δεν αποκλείεται πάντως στο πλαίσιο της συζήτησης για την Οικονομία, αμερικανική πλευρά να θέσει στο τραπέζι και τις ενστάσεις της για την συνεχή οικονομική επέκταση της Κίνας στη χώρα μας, την οποία θεωρούν αφετηρία για την προσπάθεια επέκτασης της κινέζικης επιρροής στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Πηγή: real.gr