Στην Κομισιόν οι χάρτες της… “Μεγάλης Αλβανίας”

Στην Κομισιόν έφθασαν οι εθνικιστικοί και αλυτρωτικοί χάρτες στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.
Συγκεκριμένα, σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκη Επιτροπή κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου.
Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι χάρτες προπαγανδίζουν «ιδέες για μια “Μεγάλη Αλβανία”» και περιλαμβάνουν «εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Απευθυνόμενοι στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπό της κα. Φεντερίκα Μογκερίνι, ερωτούν «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ».
Ταυτόχρονα, ζητούν να μάθουν «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια»
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:
Θέμα: Αλυτρωτικοί χάρτες στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας
Σε μια περίοδο που η Αλβανία οραματίζεται την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ, έχοντας υποβάλλει αίτηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, εθνικιστικοί και αλυτρωτικοί χάρτες εμφανίζονται εκτενώς στα επίσημα σχολικά βιβλία, προπαγανδίζοντας ιδέες για μια «Μεγάλη Αλβανία». Οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» περιλαμβάνουν εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένου ενός κράτους-μέλους της ΕΕ (Ελλάδα). Παρόμοιοι χάρτες υπάρχουν και στα περισσότερα σχολεία της Αλβανίας. Αυτές οι πρακτικές σαφώς δεν προωθούν τις αξίες της ΕΕ για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη, την ανάγκη συμφιλίωσης και την αναγκαιότητα καλής γειτονίας. Από την έναρξη της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ αποτέλεσε το όχημα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διασφαλίζεται από τον εθνικισμό και τον λόγο του μίσους, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου, ρωτάμε την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπό της, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Επιτροπή:
-Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια;
-Σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ;

Δημήτριος Παπαδημούλης – Στέλιος Κούλογλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.