ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ: Βραζιλία – Ελλάδα 79-78

Αυτή ήταν η 3η φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που η Βραζιλία αντιμετωπίζει την Ελλάδα. Και οι δύο προηγούμενες φορές ήταν στην φάση των ομίλων και κάθε ομάδα έχει πετύχει από μια νίκη.

Την ήττα με 79-78 από τη Βραζιλία γνώρισε η Εθνική μας σε ένα παιχνίδι θρίλερ για την 2η αγωνιστική της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην πορεία της Ελλάδας στη διοργάνωση σε σχέση με τον αντίπαλο στη νοκ άουτ φάση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι την Πέμπτη θα νικήσουμε τη Νέα Ζηλανδία και θα περάσουμε στη δεύτερη φάση των ομίλων. Ο Σλούκας είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά αστόχησε στην τρίτη βολή με συνέπεια οι Βραζιλιάνοι να πάρουν τη νίκη και την πρόκριση.

Η… ξεκούραστη πρεμιέρα με το Μαυροβούνιο έμεινε στο «ντουλάπι» και η Εθνική αντιλήφθηκε πως το Παγκόσμιο δεν είναι μία απλή διοργάνωση όπου τα φαβορί απλά κερδίζουν με το που μπαίνουν στο παρκέ.

Η σκληροτράχηλη Βραζιλία ήταν καλά διαβασμένη, δεν… φοβήθηκε όταν έμεινε πίσω με 17 πόντους (23-40) και έφερε την Ελλάδα στα όρια της, με καλές επιλογές και μπασκετικό «ξύλο». Έτσι, η ομάδα του Άτσο Πέτροβιτς είχε σταθερά το προβάδισμα στο θρίλερ των τελευταίων λεπτών και έφτασε σε μία σπουδαία νίκη (79-78), που αποκάλυψε πολλές από τις αδυναμίες της Εθνικής και τοποθέτησε την «Επίσημη Αγαπημένη» πιθανότατα στην δεύτερη θέση, με την προυπόθεση φυσικά ότι θα έρθει η νίκη στον «τελικό» με τη Νέα Ζηλανδία (5/9. 15:00).

H ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου έχασε την συγκέντρωσή της και στη συνέχεια αγχώθηκε, κάτι που φάνηκε και στα πιο απλά plays. Ακόμα και έτσι πάντως, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στη παράταση, όμως ο Κώστας Σλούκας είχε 2/3 βολές και αστόχησε σε αυτή που θα έστελνε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, ενώ οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Σλούκας και Νικ Καλάθης είχαν ξεσπάσματα που δεν ήταν αρκετά για τη νίκη.

Στην αντίπερα όχθη, η «Σελεσάο» βρέθηκε σε καταπληκτική μέρα και στηρίχθηκε στους… γερόλυκους Άντερσον Βαρεζάο, Λέαντρο Μπαρμπόσα και Άλεξ Γκαρσία, που έκαναν τρομερή δουλειά σε άμυνα και επίθεση.

Η εξελιξη του αγωνα

1η περίοδος
Κλειστό ματς στην πρώτη περίοδο. Η άμυνα της Βραζιλίας ήταν εντελώς προσαρμοσμένη πάνω στον Γιάννη, ενώ το άγχος και κάποιες λανθασμένες επιλογές της Ελλάδας στην επίθεση κράτησε την αναμέτρηση σε απόλυτη ισορροπία. Βέβαια, η κλασική πλέον πεντάδα της Εθνικής είχε σταθερά καλή εικόνα και στην δική της άμυνα, με τον Παπανικολάου να ξεχωρίζει, γεγονός που επέτρεψε στην «γαλανόλευκη» να πάρει μικρό προβάδισμα στο 10ο λεπτό (15-19).
2η περίοδος
Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με ένα τρομερό κρεσέντο του Πρίντεζη: Ένα τρίποντο και ένα… τετράποντο «πάγωσαν» τους Βραζιλιάνους και η Εθνική απέκτησε προβάδισμα εφτά πόντων (19-26, 13′). Αίφνης, η ψυχολογία άλλαξε, η Ελλάδα αύξησε την πίεση και δύο σερί τρίποντα (και οκτώ πόντοι συνολικά) από τον Καλάθη ανέβασαν γρήγορα την διαφορά στους 15πόντους (23-38, 16′). Οι Βραζιλιάνοι έχασαν κάθε επαφή με το «γαλανόλευκο» καλάθι σε αυτό το διάστημα, όμως βρήκαν λύσεις κυρίως μέσω του Άλεξ Γκαρσία και μείωσαν στους δέκα (30-40) στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.
3η περίοδος
Το σερί συνεχίστηκε στο δεύτερο μέρος και οι Βραζιλιάνοι έτρεξαν το παρκέ για έξι σερί πόντους, που έφεραν ξανά το παιχνίδι σε… συνθήκες ντέρμπι (36-40, 21′). Η διαφορά έπεσε στην μικρότερη δυνατή συνθήκη(43-44, 24′) και το τρίτο προσωπικό φάουλ του Γιάννη αποτέλεσε ακόμα έναν άσχημο οιωνό για την συνέχεια. Οι κακές επιλογές συνεχίστηκαν και οι Βραζιλιάνοι πέρασαν μπροστά (47-44, 27′) επεκτείνοντας το σερί στο 24-4, ενώ το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με την «Σελεσάο» στο +3 (56-53).
4η περίοδος
Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με +6 των Βραζιλιάνων (59-53), όμως η Εθνική άκουσε το… ξυπνητήρι του μικρού χρόνου που έμενε για το τέλος και με καλάθια από Σλούκα και Παπαπέτρου πέρασε ξανά μπροστά (59-60, 33′). Αυτό πάντως δεν κράτησε για πολύ, αφού η Βραζιλία ήταν πολύ καλά διαβασμένη και έβρισκε σκορ μέσα και έξω από την ρακέτα, κάτι που της έδωσε ξανά προβάδισμα εφτά πόντων (73-66), περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος. Ο Καλάθης ανέλαβε δράση, μειώσε με συνεχόμενους πόντους στους δύο (73-71, 38′) και τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε ένα πραγματικό θρίλερ, που συνεχίστηκε μετά το αντιαθλητικό του Λουζ στον Παπανικολάου, στο 76-71 (48,4″ πριν το τέλος). Ακολούθησαν δύο βολές (76-73) και ένα μεγάλο τρίποντο του Πρίντεζη που έφερε το ματς σε καθεστώς ισοπαλίας (76-76, 34,2″ πριν το τέλος). Ο Βαρεζάο σκόραρε ξανά (78-76), ο Μπαρμπόσα είχε 1/2 (79-76) και ο Σλούκας κέρδισε τρεις βολές σε… σουτ απελπισίας από την πίσω μεριά του παρκέ! Οι δύο μπήκαν μέσα, η τρίτη όχι και τελικά η Εθνική έχασε από την Βραζιλία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.