Επικίνδυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο προσφυγικό

Όταν επί κυβέρνησης Τσίπρα οι προσφυγικές ροές κατέκλυζαν τα ελληνικά νησιά, έφταιγε η «συριζαική ανοχή», η… Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι «ιδεοληψίες της Αριστεράς» και ο ιδιος ο Αλέξης Τσίπρας που ελεγε ότι « δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα». Όταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη 14 βάρκες από την Τουρκία αδειάζουν μόνον μέσα σε μια μέρα  600 πρόσφυγες στην Λέσβο φταίνε τα «γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Θα μπορούσε να είναι η προσγείωση του, πρωθυπουργού πλέον, Κυριάκου Μητσοτάκη στην πραγματικότητα, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο και πολύ πιο επικίνδυνο. Είναι η – πολλοστή – απόδειξη της μικροκομματικής ελαφρότητας με την οποία η ΝΔ εργαλειοποίηςε προεκλογικά ακόμη και τα μείζονα γεωπολιτικά και εθνικά θέματα με μοναδικό στόχο την «ανακατάληψη της εξουσίας».

Το έπραξε στο Μακεδονικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών με τραγικά αποτελέσματα σε επίπεδο εσωτερικού διχασμού. Το έπραξε και στο προσφυγικό, και τώρα, ως κυβέρνηση, απειλεί να οδηγήσει την χώρα σε σοβαρές διπλωματικές και γεωπολιτικές παγίδες – ειτε στέλνοντας τον «σερίφη» Χρυσοχοΐδη να «σαρώνει» στα Εξαρχεια προσφυγοπούλες με μωρά στην αγκαλιά, είτε κάνοντας επικοινωνιακή και εσωτερική επίδειξη πυγμής με, εκτός διπλωματικού τόπου και χρόνου, διαβήματα στον Τούρκο πρεσβευτή.

Οι γνωρίζοντες, εντός κυβέρνησης, στοιχειωδώς τις λεπτές γεωπολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι και θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έκρηξη του προσφυγικού. «Παρατηρούμε το θέμα πολύ στενά», δηλωσε αξιωματούχος της κυβερνησης στην γερμανική Bild προσθέτοντας: «Πριν αποφασίσουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα, πρέπει να δούμε αν οι τελευταιες ροές ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση ή όχι. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτά τα ρεύματα δεν ήρθαν λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Έρχονται για γεωπολιτικούς λόγους». Επικαλούμενη δε, επίσης ελληνικές πηγές η Bild συμπλήρωσε ότι «είναι πιθανό ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αντίστοιχοι προβληματισμοί ωστόσο δεν φαίνονται να επικράτησαν ούτε στους πρωτους χειρισμους της κυβερνησης απέναντι στην νέα έκρηξη των ροών, ούτε στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το οποιο συνεκλήθη επίσης για επικοινωνιακούς λόγους. Οι βασικές αποφάσεις ήταν η «αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας» που, όμως, ήδη γινόταν  σταδιακά και συστηματικά  και από την προηγούμενη κυβέρνηση, η «αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές» που δεν αποτελεί παρά την επανάληψη χιλιοειπωμένων διακηρύξεων και «η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια».

Πέραν τούτων η έτερη απόφαση για «κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών αιτήσεως ασύλου με στόχο να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε» απειλεί να εκθέσει σοβαρά την χώρα σε επίπεδο διεθνικός δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία, ενώ πρακτικά θα επιτείνει και τις καθυστερήσεις σε νομικό επίπεδο με πρόσφυγες πλέον σε διοικητικά δικαστήρια, όπως επισημαίνουν εμπειροι νομικοί.

Εξίσου ατυχείς, εως και επικίνδυνοι, ήταν οι χειρισμοί που επελέγησαν σε διπλωματικό επίπεδο. Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να καλέσει για διάβημα τον Τούρκο πρεσβευτή Μπουράκ Οζούγκερτζιν κινήθηκε εκτός κάθε διπλωματικής βάσης καθώς η διαχείριση του προσφυγικού εντάσσεται ρητά στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια γινόταν παγίως σε πλήρη συνεννόηση με την ΕΕ. Σύμφωνα δε με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του Τvxs.gr υπήρξε έντονη παρέμβαση για το θέμα αυτό από τις Βρυξέλλες απευθείας στο Μαξίμου και ακολούθησαν – εκ των υστέρων βεβαίως – εξίσου έντονες συστάσεις από το πρωθυπουργικό γραφειο στο υπουργείο Εξωτετικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο το πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν πλήρη ενημέρωση από την προηγούμενη κυβέρνηση για την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ερντογάν στο προσφυγικό και την σύνδεση που επιχειρεί να στήσει ανάμεσα σε αυτό και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα, δια του Μεβλουτ Τσαβούσογλου ειχε ευθέως και επανειλημμένα δηλώσει στην ελληνική πλευρά πως όσο κλιμακώνονται οι ευρωπαικες κύρωσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο θα αυξάνονται και οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών. Πρόκειται για μια καθαρή απειλή για την οποία προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει τόσο την ΕΕ όσο και την νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και το διπλωματικό γραφειο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς όμως η εν λόγω ενημέρωση ούτε αξιολογήθηκε, ούτε προσμετρήθηκε στον – μάλλον ανύπαρκτο – σχεδιασμό Μητσοτάκη για την διπλωματική και γεωπολιτική διαχείριση του προσφυγικού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.