Το εθνικιστικό δηλητήριο που επιχειρούν να σπείρουν σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας ακροδεξιές οργανώσεις και, κυρίως, η Χρυσή Αυγή με αφορμή την υπόθεση του Μακεδονικού ή τον Κ. Κατσίφα, είναι άκρως επικίνδυνο και απαιτείται άμεση κινητοποίηση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποτελεί φυσική εξέλιξη του διχασμού που προκάλεσαν συγκεκριμένοι κύκλοι στην ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες.
Σε μηνύματα που φτάνουν σε μαθητές μέσω Facebook καλούνται σε καταλήψεις με θέμα το Μακεδονικό, τον Κατσίφα ή τη Βόρεια Ήπειρο. Το δέλεαρ είναι, όπως συμβαίνει την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, η απώλεια μαθημάτων, ενώ το μέσο είναι πλέον τα ταξικά κοινωνικά δίκτυα, όπου δρουν συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα η Χ.Α. και άλλες ακροδεξιές και νεοναζιστικές φράξιες. Δυστυχώς οι ακροδεξιοί μεταχειρίζονται ως πρόσχημα την ατζέντα που κάποια ΜΜΕ ανέδειξαν τεχνητά για τις δικές τους πολιτκές σκοπιμότητες.
Ευθύνες έχουν και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου που ταυτίστηκαν με αυτούς τους χώρους προσδοκώντας πρόσκαιρα κομματικά οφέλη και παρείχαν πολιτική νομιμοποίηση σε ακραίες εθνικιστικές θέσεις και συμπεριφορές. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονιών ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να αναλάβει δράση καθιστώντας σαφές ότι το ελληνικό σχολείο δεν είναι ανοιχτό σε φασιστικές μεθόδους, αλλά θα πρέπει να είναι ένα σχολείο που προωθεί τη δημοκρατία, τη συνύπαρξη και το διάλογο. Που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η μεθόδευση καταλήψεων από ακροδεξιούς προϋποθέτει εσωτερική υποβοήθηση. Η σκέψη, και μόνο, της απόπειρας μαζικού προσηλυτισμού παιδιών σε «ιδέες» που βύθισαν την ανθρωπότητα στη φρίκη και τον όλεθρο προκαλεί τρόμο και αποτελεί το πιο επικίνδυνο σχέδιο των νεοναζί. Η αντίδραση είναι ζήτημα καθήκοντος για όλους. Διαφορετικά η αδράνεια θα σημάνει παράδοση στο φασισμό και στα συμφέροντα, που σήμερα πλανώνται ότι τους εξυπηρετεί. Δεν βλέπουν τι έρχεται μετά…
* Φωτογραφία από σχολείο της Θεσσαλονίκης: “Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” γράφει το πανό.
https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/dilitirio-akrodeksion-sta-sxoleia