Στο Βελιγράδι συναντώνται το απόγευμα της Παρασκευής οι υπουργοί Αθλητισμού από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία μαζί με παράγοντες των τεσσάρων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών για να συζητήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής διεκδίκησης της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030.
«Για εμάς είναι κομβικό στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που χαράσσουμε για τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής συνεργασίας, φιλίας με τους λαούς, να καταφέρουμε να κάνουμε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη όχι αρνητικά, να πρωταγωνιστήσουν για πρώτη φορά θετικά», σχολιάζει μιλώντας στο euronews ο υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας Γιώργος Βασιλειάδης.
Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 εξετάζουν σοβαρά να συνδιεκδικήσουν και η Ισπανία με την Πορτογαλία και το Μαρόκο. Πως αντιδρά ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού σε αυτήν την πιθανή υποψηφιότητα;
«Ο καθένας θα δώσει τη δική του μάχη, τον δικό του αγώνα. Εμείς θα πάμε με προσοχή και σύνεση. Εμείς ειδικά, που έχουμε και το κακό know how από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πρόταση τέτοια η οποία να είναι βιώσιμη και να μην αναβιώνει λάθη και τραγικές πρακτικές του παρελθόντος», σχολιάζει ο Γ. Βασιλειάδης.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού προσθέτει: «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί. Δεν υπάρχει περίπτωση, και θα μιλήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία που έχει πάρει η χώρα τα τελευταία χρόνια».
Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες
Το Μουντιάλ του 2022 θα διεξαχθεί ως γνωστόν στο Κατάρ και του 2026 σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Την διοργάνωση του 2030 φέρονται να συνδιεκδικούν επίσης Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη, με την FIFA πάντως να λέγεται ότι δεν καλοβλέπει δεύτερη συνεχόμενη τετραετία να φιλοξενηθεί στην αμερικανική ήπειρο.
Ενδιαφέρον υπάρχει και από τις τέσσερις εθνικές ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και (όπως προαναφέρθηκε) από Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο. Όλα δείχνουν πάντως ότι πάμε για συνδιοργάνωση με την βαλκανική υποψηφιότητα εξ αρχής να συγκεντρώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρκετές πιθανότητες, εφόσον προχωρήσει.
Τα υποψήφια ελληνικά γήπεδα
Ποια ελληνικά γήπεδα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους αγώνες; Ο Γιώργος Βασιλειάδης απαντά: «Προφανώς έχουμε ένα μεγάλο στάδιο, το Ολυμπιακό Στάδιο, που έχει φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πληρεί όλες τις προδιαγραφές, με τις παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. Νομίζω το 2030 θα έχουμε αρκετά γήπεδα στην Ελλάδα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Θα είναι το καινούριο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η Αγία Σοφία δηλαδή, η νέα Τούμπα, το Καραϊσκάκη που υπάρχει ήδη και η λογική του να είναι περισσότερες χώρες και να ενώνουν τις δυνάμεις τους είναι ακριβώς αυτή, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος και να απλώσουμε τα οφέλη σε όλη την περιοχή μας».
Ξεκάθαρο μήνυμα για τους Ναζί
Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν άφησε ασχολίαστη και την παρουσία ναζιστικών συμβόλων στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας στον πρόσφατο αγώνα της Ελλάδας με την Εσθονία. Άλλωστε ο ίδιος έστειλε σχετικό υλικό στην εισαγγελεία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιληφθεί η δικαιοσύνη, την ώρα που έχει ανοίξει πειθαρχική διαδικασία και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (UEFA).
Ο Γιώργος Βασιλειάδης επισημαίνει: «Οι νοσταλγοί του Χίτλερ δεν μπορούν αν είναι ανεκτοί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και σε κάθε έκφανση της ελληνικής κοινωνικής ζωής. Η αρμόδια Ομοσπονδία θα πρέπει να πράξει τα δέοντα και η Πολιτεία από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί ούτως ώστε οι νοσταλγοί των μαύρων στιγμών της ιστορίας της Ευρώπης να μείνουν στο περιθώριο. Δεν έχουμε ούτε χώρο ούτε χρόνο να χάσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο για να ξαναδώσουμε λόγο σε αυτούς που θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη ξανά στον Μεσαίωνα».