«Κι όμως είμαι ακόμα εδώ» λέει το γνωστό άσμα και πού να ‘ξερε ο στιχουργός πως θα γινόταν το μότο της καναδικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού. Κάθε φορά που κυβέρνηση και ελεγκτικοί μηχανισμοί προσπαθούσαν να ευθυγραμμίσουν την εταιρία με την νομιμότητα, δηλαδή τα όσα ορίζει η σύμβαση με το Δημόσιο και το ελληνικό – ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, η Eldorado προέβαινε σε δηλώσεις ηρωικής αποχώρησης, προτάσσοντας τον κίνδυνο να απωλεστούν οι θέσεις εργασίας. Όμως, 3 χρόνια τώρα, η συνεργαζόμενη με τον Μπόμπολα εταιρία μένει και επιμένει…
Τον Αύγουστο του 2015, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος -μετά από σχετικό έλεγχο- διέταξε τη διακοπή των εργασιών στα έργα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική σε συνέχεια της από 19 Αυγούστου 2015 απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούσαν τα συγκεκριμένα έργα. Ως εκ τούτου, η Eldorado έβγαλε την πρώτη ανακοίνωση περί αποχώρησης από την Ελλάδα, με τo διαδικτυακό Τύπο να κάνει λόγο για έκτακτη ανακοίνωση και αναστολή της επένδυσης.
Τον Ιανουάριο του 2016, ο καναδικός όμιλος προχωρά στη δεύτερη επικοινωνιακή εξαγγελία ανάλογου εκφοβιστικού χαρακτήρα, επικαλούμενη την κωλυσιεργία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κι άλλων υπηρεσιών από το 2011 και έπειτα, καθώς δεν είχαν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Paul Wright, έκανε λόγο για εχθρική στάση του αρμόδιου υπουργείου, γεγονός που είχε αποφέρει τον εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού του έργου.
Αφού λοιπόν οι προηγούμενες ανακοινώσεις περί επενδυτικής απόσυρσης αποδείχτηκαν επικοινωνιακές «φούσκες», φτάσαμε στο Σεπτέμβριο του 2017, με την εταιρία αρχικά να δηλώνει με αδιάλλακτο τρόπο πως αποχωρεί και στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου του νυν διευθύνοντα συμβούλου, Τζορτζ Μπερνς, να χαράζεται γραμμή συνδιαλλαγής και συναίνεσης με την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ως άδειες ρουτίνας αυτές που επιθυμεί διακαώς η εταιρία και προσφεύγει στη διαιτησία για το εργοστάσιο εμπλουτισμού που εγκαινιάστηκε στην Ολυμπιάδα χωρίς να έχει το άδεια αλλά και χωρίς να υπάρχει αποπερατωμένος και με άδεια λειτουργίας χώρος για την απόθεση των αποβλήτων του.
«Στο ίδιο έργο θεατές…» λέει ένα εξίσου γνωστό άσμα!