Τα παιχνίδια της ”ιερής εξουσίας”

Στην φωτογραφία διακρίνονται τρεις προδότες, δύο Αρχιεπίσκοποι και ένας Παναγιότατος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Αρχιεπίσκοπος δίπλα στον αρχιπροδότη.
Πρόκειται για τον Ιερώνυμο Κοτσώνη, ο οποίος ανέβηκε στον «θρόνο» με έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο.
28 Απριλίου 1967, μία εβδομάδα μετά από το πραξικόπημα και Μεγάλη Παρασκευή.
Ο επιτάφιος βγαίνει από την Μητρόπολη Αθηνών και τον ακολουθεί ο υπέργηρος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄.
Κάπου στη μέση της πομπής, ο Χρυσόστομος σκοντάφτει.
Αμέσως τον παίρνουν, τον βάζουν στο αυτοκίνητο και τον μεταφέρουν στο σπίτι του.
Λίγη ώρα αργότερα, φτάνουν στο σπίτι κάποιοι «άγνωστοι» που δηλώνουν γιατροί,συνοδευόμενοι από αστυνομικούς.
Του…ανακοινώνουν ότι έπαθε έμφραγμα και τον μεταφέρουν στον Ερυθρό Σταυρό όπου πραγματοποιείται εισαγωγή. Ο γέροντας Αρχιεπίσκοπος ωρύεται ότι απλώς παραπάτησε, αλλά δεν συγκινεί κανέναν.
Οι μέρες περνούν και ο Χρυσόστομος πιέζεται να παραιτηθεί.
Αρνείται. Στέλνει επιστολή στον τότε «ανώτατο άρχοντα», δηλαδή τον Κωνσταντίνο: «Αρνούμαι διαρρήδην να γίνω παραβάτης θείων προσταγμάτων διότι θα είμαι ρίψασπις και προδότης και επίορκος, και υπό τοιαύτας συνθήκας δε θα θελήσω ποτέ να καλύψω εξ αισχύνης το πρόσωπό μου…».
Στις 10 Μαΐου, η χούντα εκδίδει αναγκαστικό νόμο με τον οποίο κηρύσσεται η Αρχιεπισκοπή «εν χηρεία» και συστήνεται «αριστίνδην» Ιερά Σύνοδος η οποία με την σειρά της επιλέγει «τριπρόσωπο» που στέλνεται στον Κωνταντίνο για να επιλέξει,δήθεν, Αρχιεπίσκοπο.
Ο Κωνσταντίνος, όλως…τυχαίως, «επιλέγει» τον Ιερώνυμο Κοτσώνη.
Μόνο που υπήρχε ένα…προβληματάκι.
Ο Κοτσώνης δεν ήταν καν μητροπολίτης. Ήταν ένας απλός αρχιμανδρίτης, αλλά τι αρχιμανδρίτης! Ο αρχιμανδρίτης του ναΐσκου των ανακτόρων.
Το πρόβλημα λύθηκε την επομένη: ο Ιερώνυμος χειροτονήθηκε μητροπολίτης και τέσσερις ημέρες μετά, Αρχιεπίσκοπος.
Επί των ημερών του μπήκαν οι βάσεις της «νεας τάξης» στην Εκκλησία,με την παντοδυναμία των παραθρησκευτικών οργανώσεων και κάποιων ιδιαίτερα σημαντικών «αδελφοτήτων».
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η «Χρυσοπηγή» του Πειραιώς Καλλίνικου, από την οποία αναδείχτηκε μια τριανδρία ισχυρών ιεραρχών, οι δύο από τους οποίους εικονίζονται στην φωτογραφία ως αρχιμανδρίτες: ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο νυν μηντροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος- o «Παναγιότατος» κατά τα βυζαντινά ήθη.
Ο τρίτος είναι ο καμπανοκρούστης,πρώην αξιωματικός της χωροφυλακής και νυν μητροπολίτης Αμβρόσιος,ο γνωστός θαυμαστής της χρυσής αυγής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.