Μέτωπο με τους ακραίους της Ιεραρχίας ανοίγει η κυβέρνηση μετά το «ιερό μπλόκο» στο σύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Το μπλόκο, το οποίο συνοδεύτηκε από το ομόφωνο αίτημα των ιεραρχών να παραμείνουν οι κληρικοί σε καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων, ήρθε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και συνιστά προσωπική ήττα για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – μια ήττα, στην οποία είχαν καίρια συμβολή πολιτικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις από συγκεκριμένους παράγοντες εντός και εκτός Εκκλησίας.
Επ’ αυτών των σκοπιμοτήτων, χαρακτηριστική είναι η στάση δύο Μητροπολιτών, του Μεσσηνίας Χρυσόστομου και του Δημητριάδος Ιγνάτιου, με τον μεν πρώτο να αποχωρεί οργισμένος από τη συνεδρίαση επειδή δεν του επετράπη να αναγνώσει εισήγηση που παρέπεμπε σε πολιτική πλατφόρμα κατά της κυβέρνησης, τον δε δεύτερο να φέρεται να ζήτησε την παραπομπή της συζήτησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας σε μεταγενέστερο χρόνο και «με άλλη κυβέρνηση».
Το κλίμα στους κόλπους της Ιεραρχίας είχε δυναμιτιστεί πολιτικά σε τέτοιο βαθμό ώστε τελικά και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος στήριξε στο τέλος το αίτημα να μην αλλάξει το καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών – μια υποχώρηση, την οποία ο κ. Ιερώνυμος αναγκάστηκε να κάνει προκειμένου να μην επέλθει πλήρης διχασμός στους κόλπους της Εκκλησίας.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στη βάση του προσυμφώνου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου και ενδεικτική των προθέσεων ήταν η ανακοίνωση του Μαξίμου.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.»
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς το αίτημα της Ιεραρχίας να παραμείνουν οι κληρικοί σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου – μια προοπτική που, εάν γίνει δεκτή, θα ακυρώσει και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί ακόμη και μονομερώς η εκχώρηση της μισθοδοσίας των ιερέων στην Εκκλησία με επιδότησή της από το κράτος, παρ’ ότι αυτό θα σημάνει και την κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου από τον σκληρό άξονα της Ιεραρχίας και τους πολιτικούς συνοδοιπόρους του.
Προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια σύγκρουση, στο τραπέζι υπάρχουν και εισηγήσεις να δοθούν πρόσθετες «εγγυήσεις» για το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών όταν θα περάσουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας. Μια τέτοια εγγύηση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η συνταγματική κατοχύρωση της επιδότησης της μισθοδοσίας τους από το Κράτος, μέχρι στιγμής όμως τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τις θέσεις της κυβέρνησης επικρότησε και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος με δήλωσή του, γεγονός που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι το μήνυμα αποφασιστικότητας του Μαξίμου είναι πιθανό να αποτελεί κι ένα μέσο κλιμάκωσης της πίεσης προς την Ιεραρχία, η οποία θεωρείται πως δεν είναι ενωμένη.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πάντως, παρ’ ότι επίσημη τοποθέτηση δεν υπήρξε άμεσα, διακινούνται ήδη… πανηγυρικές διαρροές. Συγκεκριμένα, στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για «προσωπικό φιάσκο» Τσίπρα και για «προσωπική πολιτική συναλλαγή» του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο η οποία δεν έγινε δεκτή. Κατά τα ίδια στελέχη, δεν υπάρχει πλέον καμία συμφωνία Εκκλησίας – κυβέρνησης και δεν υπάρχουν και οι 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.