Θα αποζημιώσει με 50.000 € τον πρώην διευθυντή Εθνικών λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ν. Στρόμπολο
Αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου θα κληθεί να καταβάλει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου, με βάση δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η οποία δικαιώνει τον πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και νυν διευθυντή Στατιστικής Στερεάς Ελλάδος και Νήσων Αιγαίου Νικόλαο Στρόμπλο. Την αποζημίωση θα την πληρώσει μόνος του, αφού η ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει να του καλύπτει το Δημόσιο τη δαπάνη μόνο αν αθωωθεί…
Η υπ’ αριθμόν 3853/17 απόφαση του δικαστηρίου έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή αποζημίωσης του κ. Στρόμπλου εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου και επιδίκασε αποζημίωση, την οποία θα κληθεί να καταβάλει ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής. Την αγωγή χειρίστηκε εκ μέρους του κ.Στρόμπλου η δικηγόρος Αρτεμις Διδίλη. Για την ίδια υπόθεση ο κ. Γεωργίου στις αρχές του καλοκαιριού είχε καταδικαστεί από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το αδίκημα της δυσφήμησης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, ύστερα από τη μήνυση του διευθυντή Ν. Στρόμπλου. Η υπόθεση άρχισε με μήνυση του πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση.
Η μήνυση του κ. Στρόμπλου αφορά δελτίο Τύπου το οποίο ανάρτησε ο κ. Γεωργίου στις 25 Ιουλίου 2014 στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στα ελληνικά και τα αγγλικά, στο οποίο καταφερόταν εις βάρος του αείμνηστου πρώην γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ – Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, όπως λεγόταν η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έως το 2010), καθηγητή Μανώλη Κοντοπυράκη και του κ. Στρόμπλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ποινικής δίκης, η οποία διήρκεσε δύο συνεδριάσεις (1η Ιουνίου και χθες), εξετάστηκαν ως μάρτυρες τόσο ο μηνυτής όσο και το πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ζωή Γεωργαντά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής» στη υπόθεση των καταγγελιών για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου η χώρα να εισέλθει στον μηχανισμό στήριξης, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Ποινικού Τμήματος Αρείου Πάγου μετά την αναίρεση της απαλλαγής του για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, την οποία πρότεινε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.