Νέα αλβανική πρόκληση: Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίφα

Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις η Αλβανία, με αφορμή τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς, καθώς μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εσωτερικών της χώρας Sandër Lleshaj, η οποία ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ, 52 Έλληνες, οι οποίοι βρέθηκαν στους Βουλιαράτες για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανακηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι.

Στη δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας δεν κατονομάζονται οι 52 Έλληνες, εντούτοις γίνεται λόγος για «απαράδεκτη, επικίνδυνη και χυδαία πρόκληση» και σημειώνεται ότι «όσα έγιναν από άτομα και ορισμένες ομάδες από την Ελλάδα μετέτρεψαν ένα τελετουργικό ταφής σε μία απαράδεκτη απεικόνιση του εξτρεμισμού

Αυτοί οι 52 καθώς και άλλοι που εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τις χθεσινές εξτρεμιστικές ενέργειες στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αλβανία για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», αναφέρεται επιπλέον στη δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας και προστίθεται: «Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

Το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε αυτήν τη δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, ζητώντας εξηγήσεις. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται:

«Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών Αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, διαλεύκανσης της υπόθεσης με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταδίκης και απομόνωσης του αλυτρωτισμού από όλες τις πλευρές και διαφύλαξης των διμερών σχέσεων.

Κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε θέσει τις προτεραιότητες της πολιτικής της και είχε πει ότι πέρα από την αυτονόητη ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το τραγικό αυτό γεγονός, «βασική προτεραιότητα ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ιστορικής κοινότητας που έχουμε στην Αλβανία, να αισθάνονται ελεύθεροι, να έχουν αυτά τα δικαιώματα που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, να είναι περήφανοι που είναι Έλληνες και επίσης είπαμε έχουμε καθήκον να προφυλάξουμε και τις διμερείς σχέσεις μας».

Ειδικότερα, σε ερώτηση για τις σχετικές δηλώσεις από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με αφορμή την κηδεία του 35χρονου ομογενούς, ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην ανάγκη απομόνωσης κάθε φωνής αλυτρωτισμού και αυτοσυγκράτησης των δηλώσεων στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, αν κι εμείς ως κόρη οφθαλμού προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, υπάρχουν πράγματι δηλώσεις από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο που και οξείς χαρακτηρισμούς περιλαμβάνουν και προκαταλαμβάνουν την απόφαση της δικαιοσύνης και γενικότερα με τον τόνο τους ουσιαστικά δεν βοηθούν στο να πέσουν οι τόνοι, να απομονωθούν οι εθνικιστικές φωνές και από τις δύο πλευρές».

Επίσης, επεσήμανε ότι «πρέπει να είναι σαφές πως όταν μιλάμε για καταδίκη του αλυτρωτισμού, όταν λέμε ότι τα σύνορα είναι απαραβίαστα, δε μιλάμε μόνο για τους άλλους και προσέθεσε πως ο αλυτρωτισμός πρέπει να καταδικάζεται από όλες τις πλευρές».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.