Το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του στον Θερμαϊκό κόλπο, αφήνοντας μια ιδιαιτέρως άσχημη όψη στην πανέμορφη παραλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”.
Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν μόνο αισθητικά άσχημο το φαινόμενο, αλλά έκρυβε και πιθανούς κινδύνους για την υγεία! Οι μετρήσεις που έκανε το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδειξαν ότι ανάμεσα στους οργανισμούς που βρέθηκαν στα νερά του Θερμαϊκού, υπήρχαν και μεγάλες ποσότητες ενός δυνητικά τοξικού οργανισμού, όπως εξήγησε στον «Τ.Θ.» η καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα.
«Το δινομαστιγωτό Οστρεόψις που είναι δυνητικά τοξικό και σε περιοχές της Ιταλίας όπου έχει αναπτυχθεί, έχει δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα. Εμείς, δεν έχουμε τι δυνατότητα να μετρήσουμε την τοξικότητα του οργανισμού, αλλά βρήκαμε ότι μας ήρθε σε μεγάλες ποσότητες. Ευτυχώς ο καθαρισμός έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά και απομακρύνθηκε ο δυνητικά τοξικός οργανισμός. Βέβαια, όλα αυτά είναι πολύ μακρινά, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Το γεγονός ήταν τυχαίο και ευτυχώς απομακρύνθηκε», τόνισε η καθηγήτρια.
Ο έκτακτος καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με εντολή της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Κατερίνας Νοτοπούλου, ήταν ιδιαίτερα πετυχημένος και όπως διευκρινίζει η κ. Μουστάκα, «ο καθαρισμός των επιφανειακών νερών ήταν απολύτως επιτυχημένο. Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας που δίνει στα νερά του κόλπου καφέ απόχρωση, δεν οφείλεται μόνο στην υψηλή, για την εποχή, θερμοκρασία αλλά στην επίδρασή της στην κυκλοφορία του νερού. Δεν είναι η θερμοκρασία που ευνοεί το φαινόμενο του ευτροφισμού αλλά η κίνηση του νερού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας» προσέθεσε η καθηγήτρια Βιολογίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και εύτροφο σύστημα που παρακολουθείται από τους επιστήμονες».
Η πρόβλεψή της καθηγήτριας είναι η ερυθρά παλίρροια θα εμφανιστεί και πάλι και μάλιστα μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει οικολογικά προβλήματα επηρεάζοντας τους την ποικιλότητα των θαλάσσιων οργανισμών στο Θερμαϊκό, εφόσον οι οργανισμοί που δημιουργούν το φαινόμενο δεν είναι καλοί για τα ψάρια, αντιθέτως προσελκύουν μικρές και μεγάλες μέδουσες.
Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ